zondag 31 mei 2009

Dunkeld, Loch Tay, Whisky en BBQ


De brug bij Dunkeld, waar we vandaag heen gaan !

Vanmorgen worden we uitgerust wakker. Heerlijk ! We worden helemaal verrast door het ontbijt hier. Vers fruit, diverse sapjes, WARME croissants en natuurlijk de optie voor een compleet Schots ontbijt. Dat laatste slaan we vriendelijk over, maar scrambled eggs met bacon gaat er natuurlijk wel in ! In vergelijking met gisteren is dit heel andere koek en daarnaast doet Kathleen echt haar uiterste best om je niks tekort te laten komen. Zij is duidelijk op haar plaats in haar B&B.

Om half 10 halen we Rosalie op. Ze is bijna klaar en dat is al heel wat. Ze heeft een hele week hard gewerkt in Schotland, diverse presentaties gegeven op een aantal scholen. Gelukkig is het succesvol geweest, de scholen gaan voor minimaal 3 jaar een samenwerking aan met Empower the Children. Concreet betekent dit dat ze voor een groot aantal kinderen de lunches gaan betalen. Vandaag is haar eerste dag 'vrij'. Om een uur of 10 zijn we op weg naar Dunkeld. Volgens Wilbert het meest bezongen plekje van Schotland en er schijnt een prachtige kathedraal te staan. 'But it's broken', zei Richard gisteren nog. 'So let's see if we can fix it!' was ons antwoord :-)

Witte huisjes in Dunkeld

Dunkeld ligt inderdaad schitterend aan de rivier, het heeft allemaal schilderachtige witte huisjes en de kathedraal is een plaatje. Het eerste deel is nog in functie als kerk, maar het achterste deel is inderdaad ruïne, al staat er echt nog een flink deel omhoog.


De kathedraal (ruine) van Dunkeld

Ruwweg mist eigenlijk alleen het dak, alle (hoge!) muren lijken er nog te staan. Het weer is goddelijk, de zon staat hoog aan de hemel en de lucht is wolkeloos. Het is dus on-schots mooi weer. We genieten ervan, het is super. We lopen een eindje langs de rivier en drinken een kop thee. Het lijkt wel vakantie ;-)



Rosalie en mam voor de kathedraal van Dunkeld

Hierna rijden we door naar Kenmore aan Loch Tay. Hier is het Crannog Centre. Ooit (zo'n 2500 jaar geleden) woonden mensen hier in het meer. Ze hadden een soort 'tipi' gebouwd op palen in het water met een soort oprijbruggetje. Allemaal van hout.

De crannog in Loch Tay


Waarom de mensen zo woonden, weet men niet, was het status, bescherming, het is onbekend. Geen enkel crannog heeft de tijd doorstaan, maar door archeologisch onderzoek in de meren (niet alleen hier, ook in Ierland en de rest van Schotland zijn er honderden geweest), weet men ongeveer hoe het eruit heeft gezien. Hier in Loch Tay is er eentje nagemaakt. Een erg kundige gids leidt ons rond, ze weet op een leuke manier een hoop kennis over te dragen en heeft duidelijk plezier in haar werk.

De gids van het Crannog Centre laat kinderen wat werktuigen zien van 'toen'


Hierna rijden we naar Aberfeldy, een wat grote plaats in vergelijking met de kleine dorpjes waar we tot nu doorheen zijn gereden. Eerst maar eens lunchen, het is ongemerkt al drie uur geworden en onze magen rammelen flink. Maar daarna is er weer 'werk' aan de winkel en we rijden door naar Dewar's World of Whisky. Een gelikt bezoekerscentrum met een soort interactieve presentatie, het is allemaal haast te perfect.

Er hoort ook een kleine rondleiding in de distilleerderij bij, reuze interessant om te zien allemaal. Hier in de omgeving is het 'vergeven' van de Whiskydistilleerderijen. Het leuke om te weten is dat de whisky minimaal drie jaar in Schotland gebotteld moet zijn geweest, dus het moet zich minimaal drie jaar daadwerkelijk in Schotland bevinden, anders mag het geen Schotse whisky heten. En zo zijn er nog wel meer grappige weetjes, maar dan moet je zelf maar eens gaan kijken :-)

Om 6 uur worden we vriendelijk verzocht te vertrekken, want de tent gaat sluiten. En dat is maar goed ook, want om half 7 start de BBQ bij Kirsty, een vriendin van Fiona waar Rosalie slaapt. Voor alle calcutta-gangers en wannabees is een BBQ georganiseerd door de meiden, echt hartstikke lief natuurlijk. We zijn ongeveer met zijn tienen en er wordt heel wat afgekletst en er worden heel wat herinneringen opgehaald. Kirsty’s ouders, typisch Schotse mensen, komen ook nog even langs. Het is een rare gewaarwording, je komt hier voor het eerst, maar toch is het alsof je er al jaren komt. Een fijn gevoel.

Rosalie met Richard bij de BBQ

Fiona, Louisa en Donna

’s Avonds vallen we helemaal uitgeput in slaap.

Geen opmerkingen: