zaterdag 30 juni 2012

Gent, monnikken, graffity, oude stad ... wat wil je nog meer ? (deel 2)


Tijd voor de lunch ! Niets bijzonders, leuk Italiaans tentje gevonden, lekkere salades/pastas/etc., maar ook 'Bianca, samengesteld uit 5 citroenen'. Nou, daar hou ik wel van, hoe zuurder hoe beter, dus 5 citroenen, kom maar op. Mijn Bianca kwam en een lichte teleurstelling maakte zich van mij meester, het was gezoet ... een 'gewone' spa groen dus ... helaas ...

De lunch was heerlijk, lekker even bijgekomen en al het 'gedoe' rondom de monniken op ons in laten werken. Toch wel apart allemaal. Daarna nog even Gent in, we hadden nog tijd genoeg voordat de zandmandala vernietigd zal worden.

De laatste keer dat wij in Gent waren is twee/drie jaar geleden en toen lag de halve stad overhoop. Overal bouwen, overal zand, steigers, etc. Dat was nog niet helemaal opgelost nu, maar er was wel veel klaar ! En het was mooi geworden allemaal, leuk om te zien.

Hier wat bekende plaatjes :







De Graslei of de Korenlei, ik kan nooit onthouden wie wie is


Kijk nou, geveltjes met niets erachter !!
Toen werd het langzamerhand tijd om terug te wandelen. We wilden immers niets van de 'vernietigingsceremonie' missen. Hoe gaan ze de zandmandala vernietigen ? Er stond tussen de offerandes een mooie pauwenveer. Zouden ze het daarmee doen ? Nieuwsgierig !!!

Maar onderweg worden we afgeleid. In een steegje naast het kleine Begijnhof zijn allemaal artiesten (toch?) bezig met graffiti. Het is duidelijk een georganiseerd geheel. We lopen het steegje binnen, eerst toch wat angstig, want het voelt alsof er hier iets illegaals plaats vindt.

Iedereen is druk en geconcentreerd bezig met zijn kunstwerk. Soms op keukentrapjes. Het een mooier dan het ander. Maar wel leuk, wat zou het idee hierachter zijn ?






Dan zien we een leuk biljet hangen 'graffietsieroute hier verkrijgbaar'. We staan even stil om dit te lezen, er verschijnt een glimlach op ons gezicht. Leuk bedacht. Dan worden we door iemand aangesproken, of we deze route willen hebben. Nou ja, we zijn hier voor de monniken en we hebben geen fiets hier enne ... Voor we het weten hebben we de route in onze handen. Hij is gratis en zolang de graffiti niet weggehaald wordt, kan de route nog jaren mee. Nu we toch een gesprek hebben, wat is de bedoeling van deze dag hier ? Het blijkt dat dit steegje een plaats is waar legaal graffiti gespoten mag worden. Echter, de laatste keer dat dit gebeurde is weer al een aantal jaren terug en de kunstwerken dreigden lelijk te worden en te 'ontkleuren'. Het was allemaal niet zo proper en gezellig meer. Vandaar dat alle oude werken overgeschilderd zijn in een egale kleur en daaroverheen worden vandaag dus nieuwe kunstwerken gezet. Om weer jaren mee vooruit te kunnen! Leuk!





Wat een leuke dag is/wordt dit toch. Eerst monniken een zandmandala zien leggen, dan een astrologielezing, lekker lunchen met een (zoete) citroendrank, wandelen door de oude binnenstad van Gent en dan dit. De dag kan nu al niet meer stuk!

Geen opmerkingen: