vrijdag 6 juli 2012

Wat een schatjes ....

Lief!!
Aanstaand weekend gaan we naar Schiermonnikoog !! Veel zin in, we hebben er leuke verhalen van gehoord. Maaaarrrrr .... vandaag (vrijdag) eerst naar Pieterburen. Nu we hier (zijn in het uiterste noorden van het land) toch zijn, kunnen we dit natuurlijk niet overslaan.

Hadden we de zeehondencreche toch echt ergens op het platteland verwacht, maar nee hoor, het zit echt midden in het dorp Pieterburen. Met een ENORM parkeerterrein (overigens eigendom van de gemeente) naast de deur, of het hier nodig is, is de vraag, maar het is zeker reuze handig.

Het is (gelukkig) vandaag niet druk, de vakanties in Nederland moeten veelal nog beginnen, dus dat is wel lekker. Buiten staat een nieuwe 'wegwijzer' om mensen erop te wijzen (ha ha) dat de Waddenzee werelderfgoed is. Blijkbaar heeft 'men' nog moeite om dit de mensen te vertellen en is dit een van de eerste tekenen van een soort marketingcampagne.


Buiten wordt je gelijk al 'geconfronteerd' met de veroorzaker van de problemen voor de zeehond, namelijk 'de mens', namelijk 'jezelf'. Tja ...


Als we binnen zijn, blijkt dat we op het goede moment komen, namelijk voedertijd ! Als je de kassa hebt gehad, sta je eigenlijk gelijk bij de quarantaine ruimtes. Als ik het me goed herinner, zijn er in dit deel van het gebouw vier of vijf. 

jammie, jammie !!

Op elk raam is informatie geplaatst over de zeehondjes, hoe ze heten en waar ze gevonden zijn en wanneer. Sommige zijn nog piep, erg aandoenlijk. En eigenlijk ook wel een beetje zielig dat ze zo apart moeten zijn, maar goed, dat is voor hun eigen bestwil en later (als ze groter zijn), mogen ze met vriendjes in een groter bad buiten.
informatie bij de quarantaine ruimte

maar ook buiten staat bij elk bad een informatiebord

Het is hier hardstikke leuk! De zeehondjes zijn werkelijk allerschattigst, met van die heerlijke treurige ogen kijken ze je haast smekend aan. Volgens mij heeft Lenie ze dit allemaal aangeleerd, zodat je direkt ook donateur wordt :-)

De verblijven zijn aardig 'basic', er wordt hier duidelijk geen geld over de balk gesmeten aan luxe dingen. Lenie krijgt nogal wat kritiek te verduren (google maar met 'Lenie 't Hart en kritiek), maar wij vinden het zeker okay dat ze dit werk doet.

We hebben hier heerlijk wat uurtjes rondgelopen, in het gebouw is echt reuze veel informatie te vinden over de zeehonden, maar het is gewoon ook heerlijk om naar ze te kijken.




Buiten ligt ook de stapel netten in het kader van 'Noordzee Netjes'. In 2001 startte de Zeehondencrèche een actie om met medewerking van de Urker vissers alle stukken visnet, die in de Noordzee drijven, in te zamelen en op te slaan. De crèche kreeg namelijk veel meldingen van zeehonden, bruinvissen, dolfijnen en vogels die in dergelijke netten verstrikt raakten en daardoor ernstig gewond raakten of verdronken. Tientallen Urker vissersschepen hebben inmiddels een of meer (gesponsorde) Big Bags aan boord, waarin
ze de door hen opgeviste stukken net verzamelen. Wekelijks worden die door vrijwilligers opgehaald in
Den Helder, Harlingen, Eemshaven, Lauwersoog en Delfzijl. Aan het eind van 2002 was er al meer dan 200 ton zwerfnetten verzameld. Inmiddels ligt er ruim 800 ton op het terrein ...




En nu dan maar een hoop foto's van de zeehondjes ...


het bad loopt hier langzaam vol met water, als ik het goed
begrepen heb, is dit om eb een vloed na te bootsen
genieten in het laagje water :-)
Andre van Duin zou hier vast wel een leuke tekst bij weten
te verzinnen ...

je kan niet echt dicht bij de zeehondjes komen (terecht
natuurlijk), wat je op de achtergrond ziet, hoort trouwens
ook bij de creche

lief!!

nog liever!!
ach, kijk nou ...


mooi koppie ..
slapende zeehonden!

categorie 'rolmops' 


(bijna) klaar om teruggezet te worden in de Waddenzee
(vind je het gek dat de zeespiegel stijgt :-))

en ja, ook wij bezweken voor die lieve koppies en zijn
nu donateur ...

de keuken !!
Al met al een erg leuk bezoek! Mocht je in de buurt zijn, ga echt even kijken. Ik had niet verwacht dat je echt (bijna) alles te zien krijgt en met een telelens kan je ook nog leuke plaatjes schieten. Ze hebben ons hart gestolen hoor, de zeehondjes !!

En nu ... op naar Schiermonnikoog !!!

Geen opmerkingen: