vrijdag 8 augustus 2008

Elzas - Kaysersberg dag 3

Vanmorgen na het ontbijt zijn we eerst naar Riquewihr gegaan. Het was nog vrij rustig en we konden gemakkelijk een parkeerplekje vinden. Alhoewel het erg vroeg was, waren we niet eens de eerste toeristen. (Maar ja, dat was ons streven ook niet.) Het is een mooi bewaard middeleeuws (??) stadje met een prachtige oude stadspoort midden tussen de wijngaarden. Ook hier weer de kleurige vakwerkhuizen en als het hier 's winters sneeuwt, zal het vast een Dickens-achtig tafereel opleveren !

Na een bakje koffie zijn we naar Kientzheim gereden, een leuke korte rit door de wijngaarden. Hier is het museum van de Elzasser wijn. Jammer dat de meeste uitleg in het Frans was (heel, heel af en toe in het engels of zelfs nederlands), maar je kreeg toch een indruk hoe het er hier aan toe ging en gaat. Naast het museum zit een wijnboer (tja, waar eigenlijk niet in deze streek ..) en daar zijn we maar eens nieuwsgierig naar binnen geslopen. Dit mislukte natuurlijk, we werden al snel gesignaleerd en voor we het wisten stonden we in de wijnkelder en waren we allemaal lekkere wijntjes aan het proeven. Ach, het was tegen twaalven, dus een mooie tijd ! Om een lang verhaal kort te maken : we verlieten de wijnboer met zo'n 15 flesjes wijn onder onze armen. Een tripje maken naar de Elzas en dan zonder wijn thuis komen kan natuurlijk niet !




Hierna zijn we een stukje van de wijnroute gaan rijden. Dit is een flinke route van zuid naar noord door wijndorpjes, wijngaarden en langs de vele wijnboeren. Het weer is ondertussen lekker opgeklaard, vanmorgen was het veelal bewolkt (maar wel warm), nu schijnt de zon en loopt de temperatuur snel op tot 32 graden ... pffff ...

In Turckheim (als je alle namen hoort, zou je zeggen dat we in Duitsland zitten, maar nee hoor, het is 'gewoon' Frankrijk) zijn we gestopt voor een heerlijke salade, lekker op het terras, mooi weer, mensen kijken ... het lijkt wel vakantie !

Via Wintzenheim, Voegtlinshoffen, Pfaffenheim en nog meer dorpjes met exotische namen, reden we door Rouffach toen we weer een aantal ooievaars hoorden kwetteren. Er was hier zelfs een heus 'ooievaarsparkje', zo'n stukje park dat je bij ons wel eens ziet met eenden, hier met een 10-tal ooievaars. Leuk om ze eens op 'ooghoogte' te aanschouwen !


Hierna weer teruggereden naar het noorden, nog een ijsje genuttigd in Ribeauville (dat klinkt dan toch weer aardig Frans), toen het zelfs even ging regenen. Juist toen we op het terras zaten, betrok de lucht en vielen er een aantal druppels. Ach, het friste wel even lekker op.

Daarna tussen de wijngaarden door weer naar het hotel gesukkeld. Wat zal het hier een drukte zijn in het oogstseizoen, nu hangen de druifjes er nog rustig bij ..

's Avonds hebben we weer een leuk restaurantje opgezocht in Kaysersberg (met terras uiteraard). Flesje wijn erbij, het is hier toch echt wel genieten. Al zal ik eerlijk toegeven dat na zo'n flesje wijn er ineens veel meer mensen op het terras zitten dan eerder ...

Toen we terug naar het hotel liepen, begon het al een beetje te spikkelen en even later hoorden we een aantal flinke onweersklappen. We lagen al even in ons bedje toen er een aantal flinke plensbuien voorbij kwamen, dat kunnen de druifjes goed gebruiken !

Geen opmerkingen: