woensdag 4 januari 2006

Vogeltjes en (toch maar) een kijkje in een winkelcentrum

Alweer onze laatste dag, aan deze kant van de aarde lijkt de tijd wel (nog) harder te gaan dan bij ons. We genieten een laatste keer van het uitgebreide buffet, Howard bakt voor de laatste keer een eitje voor ons. We pakken onze spullen in, checken uit, laten onze bagage in het hotel en gaan natuurlijk nog een dagje de stad in. We vliegen pas om kwart over 12 vanavond, dus we hebben nog even te gaan.

We beginnen in Mongkok, waar we eerder deze week vanwege de regen niet verder konden. De Yuen Po Bird Market staat op het programma, de vogeltjesmarkt. Allereerst kom je door de bloemenmarkt, leuk om te zien. We passeren veel soorten bloemen en planten en de mooiste boeketten. De vogeltjesmarkt is erg lawaaiig, elk vogeltje doet zeg maar zijn uiterste best om boven het andere uit te komen.

En er zijn heel veel vogeltjes en heel veel kooitjes, soms zit er een wel hele grote vogel in een veel te klein kooitje en soms zitten er heel veel kleine vogeltjes bij elkaar in een veel te klein kooitje. Al met al nou niet zo’n diervriendelijk situatie. Maar als ze eenmaal een eigenaar gevonden hebben, hebben ze de tijd van hun leven. De mooiste kooitjes, kraampjes met het lekkerste voer (zelfs levende sprinkhanen worden druk verhandeld) worden hier ook verkocht. Er lopen mensen rond met bijvoorbeeld drie kooitjes, ze laten hun vogeltjes uit … Er zijn speciale stellingen rondom de markt, waaraan mensen hun kooitje kunnen hangen. Kan het vogeltje ook eens buiten kijken en een frisse neus halen, de eigenaar kijkt trots toe. Een vermakelijk geheel.

Daarna nemen we de bus richting de Star Ferry pier, we kunnen bovenin voorin zitten en genieten van een rit door Kowloon. Voor de laatste keer (tja, dat denken we nogal eens vandaag) nemen de we ferry naar de overkant, het uitzicht blijft toch wel erg mooi, het verveelt zeker niet ! In Central aangekomen zoeken we onze weg tussen de jungle wolkenkrabbers, in dit deel loop je als voetganger niet op de weg, maar op de ‘eerste verdieping’, via wegovergangen, winkelcentra, etc. zoek je je weg. Lopen op de ‘begane grond’ heeft weinig zin, je kan hier bijna nergens op dit niveau de weg oversteken. Met de tram gaan we richting Causeway Bay en snacken wat bij de Mc Donalds, lekker weer eens frietjes na een week rijst.

We zijn vlakbij Happy Valley, de andere racecourse in Hong Kong, de oudste van de twee. Toch wel nieuwsgierig geworden door ons bezoek aan de andere, besluiten we een kijkje te nemen. Er is een museum bij Happy Valley, op de tweede verdieping van het gebouw en van hieruit heb je een prachtig uitzicht op de racetrack. De baan ligt midden tussen de wolkenkrabbers, echt prachtig om te zien, er wordt hier veel ’s nachts geracet en dat zal werkelijk een fantastisch zicht zijn. Hebben ze in Sha Tin een park aangelegd midden in de baan (waar mensen in het weekend heen gaan, zo wanhopig zijn ze op zoek naar ‘groen’), hier hebben ze het midden van de baan benut voor voetbal- en tennisvelden. Morgenavond wordt hier weer geracet, we vinden het echt jammer dat we daar niet bij kunnen zijn !!

Hierna besluiten we de dag af te sluiten op een Hong Kong – waardige manier, namelijk met het bezoek aan een winkelcentrum. Daar kan je natuurlijk niet onderuit als je hier bent, al zou je willen. We gaan naar Times Square, waar we geprobeerd hebben oud & nieuw te vieren. Het is een prachtig winkelcentrum, 9 verdiepingen hoog en de enorme kerstboom staat nog steeds te pronken. Op de bovenste twee verdiepingen zijn een aantal restaurants (van de duurdere categorie) en op elke verdieping is wel een koffie/thee shopje (waaronder natuurlijk de Starbucks). We kwijlen wat op de elektronica afdeling, lessen onze dorst in een van de cafeetjes, internetten (gratis) en gaan uiteindelijk met de metro weer terug naar ons hotel.

Een aantal roltrappen zijn afgesloten, er hangt een bordje ‘not in use, energy saving’. Als je zou kunnen zien hoeveel licht hier ’s avonds is (het wordt hier gewoon nooit echt donker) en als je zou kunnen voelen hoeveel airconditionings hier zijn, is het absurd dat er één roltrap is afgesloten om te kunnen besparen … wellicht tekent het Hong Kong en tja, je moet tenslotte ergens beginnen …

Geen opmerkingen: