zondag 20 september 2009

Keep them rolling ! (and walking)

een Amerikaanse soldaat, na zijn dropping, in gesprek met een 'KTR-deelnemer'

Maanden geleden boekten we een nachtje in Hotel de Wereld in Wageningen, niet wetende dat in hetzelfde weekend het 65 jaar geleden is dat operatie Market Garden startte. Toeval bestaat niet zeggen ze wel eens. Dus afgelopen zaterdag vertrekken we al vroeg richting Ede. Op de Ginkelse Heide vindt vandaag de jaarlijkse herdenking plaats, die dit jaar extra speciaal is, vanwege de 65-jaar. Totaal zullen er zo'n 1.000 parachutisten gedropt worden boven de heide, om een beetje idee te geven hoe het er 65 jaar geleden aan toe ging. Nog nooit eerder zijn er tijdens een herdenking zoveel parachutisten gedropt! En dat wilden we dus wel eens meemaken. Het is fantastisch weer, de zon schijnt en de temperatuur schiet omhoog. We zijn dus ook niet alleen en al vrij snel staan we in de file. Een uur later dan gepland arriveren we met de pendelbus op de hei, de auto staat met velen geparkeerd op een van de kazernes in Ede.

We vallen gelijk met onze neus in de boter, de droppings zijn in volle gang. We kijken onze ogen uit, het is een indrukwekkend spektakel.






Langs de hei staan een groot aantal voertuigen van 'Keep them rolling', van motor, tot 'willys-jeep', tot rupsvoertuigen, tot vrachtwagens. Soms lijken de bestuurders ouder dan het voertuig en we vragen ons af 'keep them rolling ? of keep them walking?'. Het lijkt soms een ware verkleedpartij, maar het maakt het plaatje vaak wel compleet.




Het is reuze druk en van de officiele herdenking met kranslegging krijgen we niet veel mee. Behalve de minuut stilte op de hei, ondanks de drukte is het werkelijk doodstil. Er is een groot aantal Engelse veteranen aanwezig (120). Toch een rare gewaarwording, zo lang geleden en zo 'uit de geschiedenisboekjes', maar de mensen die het daadwerkelijk meemaakten en 'deden', leven nog en zijn vandaag aanwezig .. Heel bijzonder !




Op een 'willys' zien we een bordje 'hoekse waard' hangen, we maken een praatje en het blijken mensen uit 's Gravendeel te zijn ! We vermaken ons prima op de hei en kijken onze ogen uit. Naast de droppings, vliegen er historische vliegtuigen over en zijn er stands met memoriabilia en boeken over Market Garden.



Om een uur of twee nemen we de pendelbus weer terug naar de kazerne en rijden we naar Wageningen. Bij ons hotel treffen we een grandioze ontvangst, wel 100 mensen staan buiten op ons te wachten, de rode loper ligt uit. Tussen een haag van mensen betreden we over de rode loper het hotel ... het is echt waar, de mensen stonden er echt, de rode loper ook, al was de echte reden een bruidspaar wat die middag in hotel de Wereld trouwde ..

Later de middag strijken we neer op een terras in Wageningen, het is nog steeds heerlijk weer, de zon schijnt en het lijkt wel hartje zomer !

Geen opmerkingen: