vrijdag 5 november 2010

HAPPY DIWALI !!

En ja, vandaag is het dus Diwali. Overal om je heen hoor je het 'happy diwali' 'happy diwali' ! Iedereen is op zijn mooist gekleed, nog nooit op één dag zoveel mooie sarees gezien, prachtig !

Ik heb op internet opgezocht wat het precies betekent : "Divali, ook genoemd Deepavali, Diwali of Deevali is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme en vindt zijn oorsprong in India. Het woord is afgeleid van het Sanskriet dipavali, dat een rij lichtjes betekent. De olielampjes, Dipa, traditioneel een kleigebakken lamp, Diya of Dia, met katoen wattenlontje en geklaarde boter (ghee). Tijdens het feest worden dan ook door het huis en op de erven lichtjes aangestoken. Divali, ook bekend als Lichtjesfeest, wordt symbolisch bedoeld als “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid”. Divali is het enige feest dat heel India verenigt."



Overal zie je inderdaad lichtjes, veel gebouwen zijn versierd, maar vooral vanavond zie je over de bekende olielampjes. Levensgevaarlijk, maar goed. Vanavond hebben we, samen met Jannie, haar zus en zwager, gegeten op het rooftop restaurant van hotel Lindsay. Ook binnenin op de trappen stonden overal de olielampjes te branden ... maar vanaf het restaurant (op de 9e verdieping) hadden we wel prachtig zicht over calcutta en het vele vuurwerk wat de hele avond doorknalt. Het leek wel feest ! (En het was natuurlijk ook feest !)

De pandals (tijdelijke tempels) zijn nu klaar, overal staan de godinnen in en de priesters waren vanavond aanwezig om de geschenken in ontvangst te nemen. Vooral eten, eten en eten, Kali is erg hongerig vandaag.


Nog een zin van het internet : "Tijdens het feest wordt veel traditionele zoetigheid gemaakt en rondgedeeld". En inderdaad, regelmatig staan er mensen voor onze neus die ons wat aanbieden, we slaan beleefd af en wensen ze een 'happy diwali'.

Op de terugweg naar het hotel, lopen we vaak langs het American Center. Dit is al jaren helemaal gebarricadeerd, op de stoep voor het center kan je niet meer lopen, dit ligt vol met zandzakken en er zijn altijd bewapende militairen aanwezig. Maar goed, vanavond hingen er enorme posters op met "Welcome Obama!". We wisten dat hij naar India kwam, maar komt hij dan toch ook naar Calcutta ? We schromen niet en spreken een van de militairen aan. Maar nee, helaas, hij komt niet naar Calcutta, alleen naar Bombay en New Delhi. Ik vertelde hem nog dat hij had moeten bellen met Obama en hij beantwoorde slechts met een grote glimlach. Happy Diwali !

En dan nog een laatste 'les' over Diwali. Eigenlijk bestaat het feest uit 5 dagen, waarvan het vandaag de 3e is, de belangrijkste dag. Hier een uitleg per dag :
De eerste dag heet Dhan-trayodashi of Dhanteras, deze valt op de 13e dag van de maand Ashwin. Het woord Dhan betekent rijkdom. Deze dag is heel belangrijk voor de samenleving.
De tweede dag is bekend als chotti Divali (kleine Divali) of Naraka Chaturdasi, deze valt op de 14e dag van de maand Ashwin. De legende relateert deze dag aan koning Bali die de halfgoden gevangen hield.
De derde dag (vandaag dus) van het feest Divali is de belangrijkste dag van de Lakshmi-puja, welke geheel in het teken staat van de godin Lakshmi. Deze dag is ook bekend als Chopada-puja. Deze dag valt op de donkere nacht van Amavasya (donkere helft van de maand). Men gelooft dat op deze voorspoedige dag de god Krishna zijn incarnatie heeft verlaten.
De vierde dag is genaamd Padwa of Varsha-pratipada , welke de kroning van de koning Vikramaditya onderstreept. Op deze dag begon ook de Vikram-samvat: de jaartelling van de Hindoes.
De laatste (as zondag dus) van de 5 dagen is bekend als Bhaiya-Dooj, (Bhayyaduj, Bhaubeej en Bhayitika). Tijdens deze dag staat de liefde tussen zus en broer centraal. De broer gaat naar het huis van zijn zus om deze dag te vieren.

En 3x raden wie er zondag komt !!!

Geen opmerkingen: