maandag 15 november 2010

Laatste dag Calcutta !!


Vandaag alweer de laatste dag, wat is de tijd voorbijgevlogen ! En het lijkt ook wel weer tijd om naar huis te gaan, de keel- en neusholtes gaan het begeven ... Maar aan de andere kant hadden we wel wat meer tijd met de kinderen door willen brengen, volgende keer moeten we toch maar weer wat langer gaan !

Vanmorgen zijn we gestart met een taxiritje naar de Jaintempel. Behalve dat de tempel erg mooi is, zit er ook een leuk winkeltje bij waar we altijd goed in kunnen kopen voor onze markten. Deze keer viel het wat tegen, hij had maar de helft liggen van de andere keren, maar goed, toch nog leuke sleutelhangers 'gescoord'.

De Jain is een soort 'tussenvorm' tussen het boeddhisme en hindoeisme (heb ik me laten vertellen, vergeef me als ik het fout heb). Is het voor boeddhisten al niet 'netjes' om dieren te doden, voor Jainisten is het onvergeeflijk. Toen ik in een bakje met sleutelhangers zat te graaien en daar een dode vlinder in aantrof en die vervolgens op de grond gooide, keek de verkoper op. "What was that ?" zei hij. Ik vertelde hem dat het een dode vlinder was. Hij pakte het beestje op en zei heel verdrieting: "So beautiful ...".

De tempel zelf (de hoofdtempel) is prachtig, binnen allemaal glas en spiegeltjes, alles blinkt en schittert. Helaas mag je er geen foto's van maken (die je daar uiteraard wel kan kopen !). Maar ook de buitenkant en het tempelterrein is de moeite waard, echt een mooi stukje Calcutta.


Op de achtergrond de prachtige 'spiegeltjestempel'


De 'spiegeltjestempel'


Huh ??


Op de terugweg met de taxi was het reuze druk, hoe en waarom ? Gewoon een doorsnee maandagochtend waarschijnlijk, geen idee. Maar het leuke is wel dat je veel stil staat en dus veel tafereeltjes kunt aanschouwen. En dan is het net alsof je naar een film zit te kijken. Nog steeds na al die jaren dat we hier toch al komen, blijven we ons verbazen en verwonderen. Gelukkig maar, want dat houdt het wel leuk !


Waarschijnlijk kun je het net niet lezen, maar op het bord staat
dat de man ook chirurgische ingrepen doet ...
hopelijk wel ergens in een ziekenhuis en niet hier ...

Een geit op een rickshaw !

Terug in Sudderstreet zijn we eerst langs de kleermaker gegaan om mijn bloesjes en petticoats op te halen. Nou, het zag er prachtig uit. Eerst waren ze nog niet klaar, beide kleermakers zaten op de grond nog met de hand de bloesjes in elkaar te zetten, maar na een half uurtje was alles in orde. Toen ik vroeg of ik een foto mocht maken van zijn shopje, hield hij snel een tasje met de naam van zijn winkeltje voor zijn buik. Slim mannetje !!

En kijk nou toch, Sinterklaas in de krant in Calcutta !! We moesten toch wel erg hard lachen toen we dit zagen. Het stukje eronder zegt : 'Een man verkleed als Sinterklaas zwaait naar de kinderen in de haven van Hardewijk'. Verder niets, niet dat het in Nederland is, niet wat Sinterklaas betekent, erg grappig weer !!
En nu zitten we op onze hotelkamer, het is eind van de middag. De koffers zijn gepakt en alles lijkt er in te kunnen. We hebben veel ingekocht om op marktjes te verkopen en Wilbert en Ilse nemen hiervan ook een deel mee. Strakjes gaan we nog met z'n allen ergens uit eten en dan worden we morgenochtend om 6 uur alweer opgehaald bij het hotel.

Geen opmerkingen: