vrijdag 27 februari 2009

Dag toeristje spelen

Er staan vandaag twee tempels op het programma, Belur Math en Dakshineswar, ze liggen beiden aan (een andere kant) van de Hooghly rivier even ten noorden van het centrum. Halverwege de middag rijden we met mr. Khan naar de eerste, Belur Math. Het is onderweg reuze druk, we lijken meer stil te staan dan te rijden. Khan lijkt niet onder de indruk, dus het zal wel normaal zijn aan deze kant van de stad. Onderweg kijken we weer onze ogen uit, vooral rondom het station, waar werkelijk van alles 'versjouwd' wordt. En hier geen arbo-regels, dat moge duidelijk zijn. Het lijkt wel uren te duren, maar uiteindelijk staan we dan toch aan de poort van Belur Math, het centrum van de Ramakrishna beweging, die als grondslag de 'eenheid der godsdiensten' heeft. Het is een geweldig groot complex met als hoogte punt een grote tempel, die zowel moslim, als christelijke, als hindoe-elementen kent.


Ze zijn zich duidelijk aan het gereedmaken voor het feest van morgen en zondag, de geboortedag van Sri Ramakrishna zelf. Overal worden bloemenslingers en bloemstukken gemaakt en opgehangen, er staat een enorme tent op het complex en er zijn veel bezoekers. Hier en daar worden er liederen gezongen, de sfeer is er heel ontspannen en relaxed. Er mogen over het hele complex geen foto's gemaakt worden en eigenlijk ook wel goed. Anders hadden die arme monnikken vast geen (rustig) leven meer. Dus het fotootje van hierboven is van het internet..


Eigenlijk willen we hier niet weg, maar er staat nog een tempel op het programma. Aan de overkant van de rivier staat de Dakshineswar tempel, een hindoe tempel. En hier is het precies het omgekeerde van Belur Math. Het is er chaotisch, druk, er wordt gebedeld, mensen offeren bloemstukjes die aan de achterkant van de tempel gelijk worden weggegooid, allemaal zo zinloos. Het tempelterrein op zich is mooi, een rechthoekig plein, met middenop de hoofdtempel.


Aan de zijkant af en toe doorkijkjes naar de Hooghly. De zon gaat onder en vooral het zicht op de rivier is prachtig. Ook hier geen foto's, maar dat is vooral luiigheid ... We nemen een kijkje in de botanische tuin, waar een ruim 200 jaar oude banyan-tree staat, een enorm ding. In de bomen slingeren bavianen, die het vast goed hebben met al die etende indiers. Voordat je de tempel ingaat is er een soort markthal, waar wel zo'n 100 winkeltjes in zitten die ALLEMAAL Indiase zoetigheid verkopen, maar dan ook ALLEMAAL hetzelfde. We snappen het niet helemaal, zelf zijn we al een poosje op zoek naar een simpel flesje cola, maar dat gaat hier in ieder geval nog even niet lukken.

Mr. Khan staat op het parkeerterrein met z'n motorkap open op ons te wachten. Oeps ... slecht nieuws ? Maar geen zorgen, hij doet het nog gewoon en de motor slaat zelfs in 1x aan, bijna een uitzondering. In de spits rijden we terug naar ons hotel, maar soms lijkt het wel altijd spits in deze stad, dus of het echt veel uit maakt ?

Geen opmerkingen: