zaterdag 6 juni 2009

Amsterdam !


hoezo, nederland fietsland ?

Vanmorgen na het ontbijt hoor ik Erik een zucht op oplichting geven op het balkon. Er komen diverse PC-Hooft-waardige auto's door de straat gereden, éindelijk! En ja hoor, als we even later door de PC Hooftstraat wandelen zijn de bedrijfsbusjes verdwenen en hebben ze plaatsgemaakt voor de Porsche Cayennes, de Audi Q7's, etc. Gelukkig maar ...



Vandaag wordt een wandel-dag, via het Leidse Plein lopen we naar de Oude Kerk waar de World Press Foto Tentoonstelling is. Allereerst is het een prachtige kerk, goed onderhouden, maar ze zijn ook druk aan het restaureren. Gelukkig vandaag niet, het is zaterdag.


De tentoonstelling is indrukwekkend. Ten eerste natuurlijk om prachtige foto's, maar ook schiet in een flits 2008 aan ons voorbij, de overwinning van Obama, de aardbeving in China, de oorlog in Georgie, de financiele crisis in Amerika met alle gevolgen vandien, de Olympische Spelen, de overstromingen in Myanmar, protesten in Athene en diverse andere tragedies. Je wordt er stil van, het zijn meestal geen mooie beelden. Op de achtergrond oefent een koor in de kerk, prachtig stemmige muziek, stilletjes hopen we dat ze nog even blijven zingen..




Hierna wandelen we door omgeving Warmoesstraat richting Centraal Station, op de Prins Hendrikkade is in 'De Tempel' de Tibet Art Now expositie ingericht. Het is niet echt groot, maar vooral de schilderijen van Tashi Norbu zijn schitterend. Een 'Tibetaanse Belg' of 'Belgische Tibetaan', ik weet niet hoe je het moet zeggen, maar hij woont in elk geval vrij dichtbij.

Via de Spuistraat lopen we terug richting de Dam, hier bezoeken we het piepkleine Tibetwinkeltje, een onderdeel van de Tibet Support Groep. Wat we zoeken, verkopen ze alleen via internet, de winkel is te klein om alles hier te kunnen uitstallen.

Omdat we de drie dingen (World Press, Tibet Art Now en Tibetwinkel) die we van plan waren vandaag 'af' hebben, strijken we eerst neer op het terras, even genieten van het voorzichtige zonnetje.



Via de '9 straatjes' lopen we richting de Elandsgracht, waar 4 'helden' van de Jordaan een standbeeld hebben gekregen. Manke Nelis, Tante Leen, Johnny Jordaan en Johnny Meijer. Het is een drukte van belang. Een vrijgezellenfeestje voor dames hebben blijkbaar de opdracht om hier een typisch Jordaans lied te zingen voor een van de standbeelden. We kijken geamuseerd toe.


Johnny Jordaan



Via nog wat terrasjes struikelen we terug naar ons hotel. Even opfrissen voordat we gaan eten. Vandaag veel gelopen, veel gezien, het was mooi weer en dan is Amsterdam natuurlijk helemaal een leuke stad om in te vertoeven. Het was lekker druk op straat, de terrasjes zaten gezellig vol. Ook leuk hier is altijd het aantal 'bekende luitjes' die je zo af en toe tegenkomt. We houden geen lijstje bij (of toch wel ??), maar Freek de Jonge op de fiets, Prins Bernhard met twee kinderen in de bakfiets, Jeroen Latijnhouwers achter de wandelwagen, het blijft een leuk aspect van een bezoekje aan onze hoofdstad.

Geen opmerkingen: