zaterdag 4 juli 2009

Brug der Keizerlijke geneugten ...


Vanmorgen worden we wakker en staat en een complete trolley vol met ontbijt op ons te wachten. Wat een overdaad, broodjes, beleg, zoetigheden, fruit, papjes, chocolade en ga zo nog maar even door. Hier kunnen we wel even op vooruit !

We starten de dag bij de St Jacobs Kerk, niet zo ver van onze B&B vandaan. Hier wordt in het weekend een 'snuisterijen-markt' gehouden. Heerlijk struinen door 'oude' en mooie spulletjes. Meestal zijn de verkopers van dezelfde leeftijd overigens.


deze meneer verkocht (nep)spulletjes uit WOI

Hierna zijn we richting de Prinsenhof vertrokken. Dit is een wijkje waar vroeger een kasteel stond. Nu is daar alleen nog maar de toegangspoort van over, verder is er echt helemaal niets meer. Bijzonder van dit kasteel is dat het de geboorteplaats is van Keizer Karel V. Hij is hier in 1500 geboren.

de toegangspoort van het kasteel is het enige wat er nog staat


Keizer Karel V stond (ook) bekend om zijn amoureuze escapades. Vlakbij de Prinsenhof ligt de Brug der Keizerlijke Geneugten met op de vier hoeken beelden die dit uitbeelden. Het beeld over de genoemde escapades behoeft geen nadere uitleg ..

brug der keizerlijke geneugten

Keizer Karel V tijdens een van zijn geneugtes ..

We maken nog een extra rondje rond de Leie, zien een sluis die vroeger leidde naar een kanaal tot de Noordzee. Nu houdt het water hier op, er is nu geen verbinding meer met de Noordzee. Ze zijn overigens (net als in Breda) weer gedempte grachten en haventjes aan het uitgraven!
We struinen nog wat door de wijk Patershol, de enige wijk in Gent waarvan het stratenpatroon sinds de middeleeuwen niet is veranderd. Hier vindt je nu veel restaurantjes. Het blijft trouwens aardig droog, in Nederland schijnt het hier en daar noodweer te zijn, maar wij zien vooralsnog geen druppel. Het is wel bewolkt, maar that's all !

Lunchen op het terras in Gent

Na de lunch lijken er toch wat spettertjes te gaan vallen, maar dat komt goed uit, we zijn op weg naar het Huis van Aluin, een museum over het leven in de 19e en begin 20e eeuw in Gent. Het is hier echt genieten, er staan mooie stukken in het museum en het wordt op een aantrekkelijke wijze gepresenteerd. Af en toe krijgen we een toelichting van de medewerker van het museum.


'den trommel'

Bijvoorbeeld over 'den trommel'. Het ding deed me denken aan 'bingo' en bij navraag bleken we er toch niet zo heel ver vandaan te zitten, al had het toen wat grotere gevolgen dan het winnen van een prijsje. Toen er nog een dienstplicht was, moest elke stad om de zoveel tijd een aantal soldaten leveren. Zeg dat er in een bepaald jaar 500 nodig waren, werden er bijvoorbeeld 550 namen/personen uitgezocht. Iets teveel dus werden die namen in de trommel gedaan en werden ze dus in- of uitgeloot. Maar als bijvoorbeeld een rijke zoon werd ingeloot, kon die zijn lootje weer verkopen aan een uitgeloot iemand, zodat die toch de dans ontsprong. Zo heeft iemand eens 3x zijn lootje verkocht aan een rijk iemand, moest dus drie jaar in het leger, heeft het ook nog overleefd en kon van de opbrengst een mooie boerderij met land kopen !


in het museum was ook een afdeling over de diverse dialecten in Belgie

de jaren 50 kamer

ikke

Hierna knapte het zowaar helemaal op. Het heeft wel even gespetterd, maar dat mocht eigenlijk geen naam hebben. De wolken braken open en de zon kwam weer volop tevoorschijn !

het standveeld van 'Van Artevelde'

Van Artevelde is een van de helden van de stad. Hij zorgde er destijds voor dat het alleenrecht van de wolhandel (door Engeland) werd opgeheven, zodat in Gent de textielhandel kon opbloeien.

Porta Grande

Als laatste wandelen we nog naar Porta Grande, een haventje in het centrum van de stad wat in 2005 opnieuw is uitgegraven. Er liggen nu plezierjachtjes en het is er leuk rondwandelen.

Vandaag heerlijk de hele dag door de stad geslenterd, we hebben veel gezien en blijven onder de indruk van de vele oude gebouwen die de stad rijk is. De mensen zijn trouwens ook overal heerlijk relaxed, heel wat anders dan in Brussel bijvoorbeeld !

1 opmerking:

Anoniem zei

Beste,

leuke stad hé.

Het haventje is echter Portus Ganda. Het is ook het huis van Alyn. Een middeleeuwse familienaam.

Gentse groet