zaterdag 8 november 2008

Wat een stad ! Wat een bouwput !

We zijn er nog niet helemaal over uit wat we er van vinden, maar hier is werkelijk alles mogelijk. Je weet gewoon niet waar je het eerste moet kijken en alles gaat te snel om de informatie te verwerken, laat staan om er een mening over te vormen.

Vanmorgen werden we redelijk op tijd wakker (nee, niet door de moskeeen, hun decibellen zijn nog redelijk en er zit dubbel glas in onze hotelkamer) en na het uitgebreide ontbijtbuffet in de executive lounge (ja, ja, dat is wel wat anders dan onze dagelijkse toast met drie soorten jam) zijn we op de hop-on-hop-off bus gestapt. Zoveel tijd hebben we hier niet, dus het lijkt ons een handige manier om in een korte tijd zoveel mogelijk van de stad te zien. Achteraf hebben we ons hier een beetje in vergist, je staat veel van de tijd stil, de stop bij de Dubai Mall (pas een paar dagen open, schijnt echt fantastisch te zijn) sloeg de buschauffeur over en uiteindelijk hebben we (op een lunchstop na) van 10 tot 5 in de bus gezeten. Maar goed, we hebben wel veel van Dubai gezien !

Vanuit het oude centrum waar ons hotel is (Bur Dubai) naar de overkant van de kreek, ook 'oud' (Deira). Hier is een oude handelskade waar schepen uit India liggen, met op de kade allemaal waar in kartonnen dozen (heel ouderwets voor zo'n moderne stad) die over de houten (zeewaardige) schepen verdeeld worden (of afgeladen, daar zijn we nog niet uit). Daarna weer terug naar de andere kant van de kreek om langs het strand (alhoewel de weg niet echt langs het strand loopt, soms heb je een doorkijkje) richting Burj Al Arab te rijden, het beroemde 6 of 7 sterren hotel. Prachtig om te zien.

Daarna door naar één van de drie palmeneilanden (eentje is er klaar, eentje bijna en eentje moet geloof ik nog aan begonnen worden). Het is degene die 'bijna' klaar is. De bus rijdt het palmeneiland op en dat is dan toch weer wel grappig. Het is zo anders dan je je had voorgesteld, hoge appartemenencomplexen op de hoofdader en op de palmbladeren zijn het nog net geen rijtjeshuizen, maar ze staan wel erg dicht op elkaar. Natuurlijk een privestrandje voor de deur, maar na een paar meter water begint dan ook het strandje van je 'overburen', privacy is hier ver te zoeken in ieder geval. Helemaal 'op de kop' van dit palmeiland is 'Atlantis' gebouwd, een prachtig hotel met een waterpark. Hier stopt de bus even. Raar hoor, rijden op iets wat is opgespoten in zee en dan ook nog met tunnels, metro (in aanbouw) enzo. Beetje irreeel allemaal. Maar ja, aan de andere kant, in NL is het niet veel anders natuurlijk.

Daarna via de Sheikh Zayed Road langs de wolkenkrabbers weer 'terug' richting het centrum. Hier zijn de meeste bouwputten, sowieso is heel Dubai één grote bouwput, overal waar je kijkt zie je wel bouwkranen, bouwputten, etc. Maar hier is het het ergst, naast de vele gebouwen (hotels, moskeeen, winkelcentra, winkelcentra en winkelcentra) die gebouwd worden, wordt hier ook druk gewerkt aan de metro, die in 2010 moet gaan rijden. Ik heb altijd van mijn moeder geleerd dat ik eerst iets af moest maken, voordat ik aan iets nieuws mocht beginnen, maar dat kennen ze hier niet hoor. Wereldwijd schijnt er een tekort aan hoge bouwkranen te zijn, omdat de meeste (ik las zelfs zo'n 60 % van de hoogste kranen) hier in Dubai staan. Ongelofelijk ! Natuurlijk is de Burj Dubai erg indrukwekkend, momenteel het hoogste vrijstaande gebouw ter wereld en hij is nog niet niet eens af.

Uiteindelijk stappen we even uit bij Festival City, natuurlijk met een enorm winkelcentrum. We eten iets bij 'thank god it's friday, here everyday is friday', wel humor voor een moslim-land. Er wordt ook hier nog druk gebouwd. Als het klaar is, zo lezen we in de folder, wonen en werken hier 100.000 mensen ! Waar moeten deze dan vandaan komen ? Zo vragen we ons af. Zoveel kamelendrijvers wonen er hier helemaal niet ! We komen er al snel achter dat slechts 15 % van de inwoners echte 'dubainezen' zijn. De rest is import, waarvan de meesten ook nog eens Pakistanen en Indiers zijn, die hier in de bouw werken. Deze komen veelal zonder vrouw en kinderen hierheen, waardoor er in Dubai een mannenoverschot is, zo'n 70 % van de inwoners is man ! We lezen dat er hier zelfs 'sloppenwijken' zijn, buiten Dubai, grote barakkenkampen waar de Indiers met z'n allen in zo'n barak slapen, met bussen opgehaald worden om te werken, hun paspoort in moeten leveren, zodat ze niet weg kunnen lopen en ook nog eens bar weinig verdienen. Omdat de meeste een grote schuld hebben, omdat ze in India veel geld hebben moeten betalen om hierheen te komen, en ze hier van hun schamele loon na aftrek van huur en eten ook weinig overhouden, schijnen de zelfmoordcijfers meer dan gemiddeld te zijn. Triest als dit echt waar is, want ja, ik heb het ook maar gelezen natuurlijk (maar het zou me niet verbazen als het waar is).

Maar goed, uiteindelijk belanden we weer in Bur Dubai bij ons hotel. Een rondrit door een grote bouwput, zo zou je de dag eigenlijk kunnen beschrijven, maar erg indrukwekkend, alles kan hier. Of zoals de gids op de bus het zei : “Everything you have back home, we bring it here, and more”.

s Avonds doen we nog een rondje door de textielsouk en door Bur Dubai Souk, de textielsouk is wel leuk, prachtige stoffen, je weet af en toe niet wat je ziet, maar ook winkeltjes voor de lokale arabier. De mannen lopen hier in van die lange witte jurken en die halen ze in de shop met keuze uit wit, wit, wit en wit. En o ja, ze hebben ook nog wit. En de vrouwen, die lopen in lange zwarte jurken, gesluierd, soms zelfs met alleen hun ogen vrij (wordt je dan als man verliefd op haar ogen ? of hoe werkt dat dan ?). En die kopen ze in het winkeltje met zwart, zwart, zwart, zwart en zwart. En o ja, ze hebben ook nog zwart. Zo'n echtpaar is dus zwart-wit en ja, ze eten ook gewoon bij de macdonalds en ze winkelen ook bij de diesel-shop (wanneer dragen ze dat dan ??), maar ik verdenk ze er nog steeds van dat ze met de kameel komen, al hebben we die op de parkeerplaatsen nog niet aangetroffen.

Morgen nog 1 dagje om Dubai te verkennen, we hebben nog een boottochtje tegoed van de hop-on-hop-off bus, willen nog naar het Dubai Museum (tegenover het hotel, dus dat is makkelijk) en we gaan nog een poging doen om naar Dubai Mall te gaan en verder zien we wel waar we stranden, we hebben immers vakantie !

Geen opmerkingen: