vrijdag 25 december 2009

1e kerstdag in Calcutta

Vandaag is het dus kerst, alhoewel we alles behalve een 'kerstgevoel' hebben. Raar hoor, om hier te zitten, allereerst al in de zon, maar ook in een land wat helemaal niets met kerst lijkt te hebben (behalve dan heel veel lichtjes, 'nep'kerstbomen en hier en daar een kerstman). Alles gaat ook gewoon door vandaag, alle winkels zijn open, buiten wordt er volop gewerkt aan gebouwen, de vuilnis wordt ook 'gewoon' uitgezocht en we hebben weer 'gewoon' toast bij ons ontbijt. Al bestelt Erik vandaag wel speciaal een gebakken eitje i.p.v. een gekookt exemplaar.

Gisteravond hebben we geprobeerd bij Flurys een paar croissantjes te kopen voor vanochtend, maar dat plan mislukte. Allereerst was het verschrikkelijk druk, je moest al in de rij om naar binnen te mogen, daarnaast waren alle croissantjes allang op en lagen er alleen nog maar stapels met christmascakes en andere zoetigheden. Ach, toast is ook prima !

We lopen aan het eind van de ochtend even de stad in. Gisteravond belde mr. Ghosh dat onze schilderijtjes klaar zijn. We hadden nog drie tekeningen gekocht en die bij hem in laten lijsten. Het zou volgende week dinsdag klaar zijn, maar gisteravond belde hij al ! En hij is vandaag gewoon open, al is het 'pas' vanaf 12 uur i.p.v. vanaf 's ochtends vroeg.

het 'limonade' kraam is 'gewoon' open

de klusjesman wacht op straat met in zijn tas al zijn
gereedschap 'gewoon' op een nieuw klusje


de rickshaw wallah wacht in de zon 'gewoon' op een nieuw ritje

de kapper is 'gewoon' open

de vrachtwagen wordt op straat 'gewoon' gerepareerd

de man die de was strijkt, doet ook vandaag 'gewoon' zijn werk

het restaurant is vandaag 'gewoon' open

en de bouw gaat vandaag ook 'gewoon' door

Op de weg terug gaan we langs Westside en Pantaloons, ook deze winkels zijn vandaag 'gewoon' open. In Westside draait er een dj en zijn er op de 1e verdieping activiteiten voor kinderen, een goochelaar, een cartoonist en er is zelfs kans om de kerstman te ontmoeten !

Om een uur of drie zijn we terug bij het hotel, de BBQ is allang begonnen. Maar er is nog genoeg, het belangrijkste hier is de geit. Een experimentje van David, maar het is goed gelukt. Verder veel vlees, vlees en vlees ...

Het is een apart gezelschap. Allereerst David (Engelsman) en zijn vrouw Anya (Poolse) met haar zus Olga en hun zoontje Maxi. Bijzondere mensen, die overal in de wereld ofwel gewoond hebben danwel geweest zijn. Daarnaast zijn er Laura (Oostenrijks) met haar vriend Stefan (Duits), deze laatste werkt voor de Duitse TV en is in India voor het maken van documentaires. Een bereisd stel, wat vanwege hun werkzaamheden meer in het buitenland dan thuis is. En dan was er James (Engelsman), een echte Engelse James. Perfekt Engels, een gentleman, hij is hier omdat zijn voorouders hier woonden en hij is op zoek naar sporen/documenten, het was me niet helemaal duidelijk. Vooral het Victoria Memorial speelde hierin een grote rol. James lijkt een beetje op John Lennon, roept bij alles wat hij hoort 'just brilliant' en is bang voor prikken. Hij draagt een beige broek met felblauwe sokken en sandalen, een lichtblauw overhemd en als het later wat frisser wordt gaat hij zijn beige colbertje halen, het is net twee maten te groot, het beige is net even anders dan zijn broek en het is heerlijk Indiaas smoezelig. Een bijzondere verschijning, hij is erg hartelijk en reuze geinteresseerd in de mens. Met z'n allen hebben we geprobeerd de grootste problemen in de wereld op te lossen :-), maar dat is uiteraard niet gelukt. Ook na wat bier en wijn, bleven de meeste ideeen vooral meer na- dan voordelen te hebben helaas. Maar we hebben weer een hoop geleerd, vooral over 'India'.

En nu zijn we weer terug op onze kamer, het is een uur of acht in de avond en het is de meest gekke kerst die we ooit gehad hebben. Er is nog werk te doen, maandag hebben we een tulpenles en er moeten nog tulpen geknipt worden ...

Geen opmerkingen: