zaterdag 7 december 2013

Een dag vol tegenstellingen

deze ochtend bij het ontbijt! jammie!
foto gemaakt door Lyzian

Vandaag is het zaterdag, weekend! Al merken we daar niets van, elke dag lijkt hier wel hetzelfde. Vanmorgen is er een ‘christmas-fair’ in Alipore, een wijk in Calcutta. Niet dat daar nu mijn interesse zo 1-2-3 ligt in Calcutta, maar er staan 20 NGO’s met hun waar. Ik hoop er leuke dingen te kunnen kopen voor onze markten.

Eerst proberen we mr. Khan te charteren voor deze rit, er is geen metrostation in de buurt en we hebben geen idee waar we precies moeten zijn. Maura heeft aan Khan uitgelegd waar het ongeveer is, dus dan moet het lukken. Maar op het laatste moment lijkt het alsof Khan geen zin heeft om ons te rijden! Hij komt met allerlei smoesjes (waar we uiteraard tegenargumenten voor hebben) en dan zegt hij ineens dat hij zaterdag een andere klant heeft. Tja, daar kunnen we niet tegenop.

We bekijken de kaart nog eens goed en zien dat het niet eens zo ver lopen is vanaf metrostation Kalighat. En misschien is dat nog wel zo leuk ook, we hebben vandaag immers tijd genoeg en je ziet veel meer tijdens het lopen dan in de taxi of in de metro.

Het valt ons op dat het gelijk ‘anders’ is dan bij ons in de straat. Ons guesthouse staat in een soort van middenklasse wijk (alhoewel wij dat er niet van zouden maken), maar dit is andere koek. Mensen wonen hier op straat en regelmatig heb je het idee dat je door het huis van iemand loopt. Niet fijn.


Het leuke is weer wel dat we ook door een prachtige markt lopen. Allemaal kleuren, geuren, fruit, groente, vis, vlees, kip, noem maar op. Wat dat betreft zijn onze markten maar saai.

foto gemaakt door Lyzian

foto gemaakt door LyzianUiteindelijk vinden we de Christmas-fair in één keer, we zijn redelijk trots op onszelf, want iets vinden in Calcutta is soms echt een hele klus. Even later lopen we een surrealistische omgeving binnen. Het doet denken aan een Amerikaanse bruiloft, maar toch ook weer niet. Het is bloedjeheet, sommige mensen waren zo slim om een parasol mee te nemen, anders weten niet hoe het uit te houden achter hun tafel. De tuin is prachtig, doet koloniaal aan met de mooie witte hoge gebouwen erom heen. Er heerst een soort rare rust. Het publiek is ‘ex-pat-achtig’, waarbij je je bij elk persoon afvraagt hoe ze hier (in Calcutta) verzeild zijn geraakt en hoe ze hier kunnen leven.

foto gemaakt door Maura

foto gemaakt door Maura
foto gemaakt door Lyzian

Maar goed, we hebben hier goed gescoord! Vooral de organisatie Sari Bari maakt prachtige tassen van oude sari’s. Ik ga echt problemen krijgen met de kilo’s, maar gelukkig heeft Maura aangeboden wat na te sturen.

genoeg ingekocht bij Sari Bari!!
foto gemaakt door Lyzian

We drinken hier lekker wat in de tuin en dat lekker met cake van Shuktara (ook een prachtige organisatie trouwens) smaakt dat opperbest. Even genieten en even een beetje ontsnappen uit de gekke wereld hierbuiten (alhoewel ik me wel afvraag wat nu ‘gekker’ is, hierbuiten of hierbinnen J).

cake van Shuktara!

Halverwege de middag verlaten we de boel en nemen we de taxi richting het metrostation. We gaan met de metro verder naar Sudderstreet, want we ‘moeten’ nog dekens kopen! Al een paar dagen beloven we langs te komen, maar er kwam maar niet van. Ook hier had ik de fout gemaakt mijn telefoonnummer te geven, dus ik ben regelmatig gebeld door iemand die als enig Engels woord ‘blankets’ kent. Nou ja, ik wist in ieder geval dan wie het was ;-).

foto gemaakt door Lyzian

Dus nu toch maar even langs, het is nog licht, dus we kunnen nog makkelijk uitkiezen. De dekens zijn een soort lapjesdekens, die dan weer helemaal doorgestikt zijn. Ze zijn gemaakt van oude kleding en worden gemaakt door mensen die op straat leven. Best bijzonder dus en afdingen vind ik hier niet passen. Uiteindelijk lopen we met 10 dekens weg, best een zware tas (oeff, weer die kilo’s …).

We lopen richting blue skye waar we onszelf trakteren op een schaaltje heerlijke pakora’s. Sam (vast niet zijn echte naam) is een charmeur en zorgt ervoor dat je je altijd thuis voelt hier. Ze weten ook dat we hier (al jaren) van verse mango juice houden. Als we hier nog maar net de deur open hebben, staan de mango juice al klaar, heerlijk zo’n plekje!

heerlijke pakora's van Blue Skye
foto gemaakt door Lyzian

geserveerd door 'Sam'
foto gemaakt door Lyzian

Een eindje verder zit mr. Khan op zijn taxi-chauffeur-bankje. Hier is hij altijd te vinden, het is zijn huiskamer. Hij biedt ons een bakje chai aan, gezellig!

foto gemaakt door Lyzian

Het is ondertussen donker geworden en Lyzian maakt nog wat bijzondere foto’s. Spontaan krijgt ze een bel aangeboden van een rickshaw-wallah. Hij wil er (gelukkig) geld voor hebben, wat ze hem ook geeft. Deze mensen trekken dus een rickshaw, ‘gewoon’ mankracht dus, soms zelfs op blote voeten… Calcutta is de laatste stad op aarde waar dit nog gebeurd …

foto gemaakt door Lyzian


En dan nog even nagenieten op het dakterras van hotel Lindsay. Althans, dat was de bedoeling, het dakterras wordt echter ernstig verbouwd, dus het is nu verboden terrein. Jammer, want het uitzicht, zeker ’s avonds is altijd prachtig. Maar goed, Lyzian is niet voor één gat te vangen en sneakt een deur door richting het terras. Al snel verzamelen de bouwvakkers zich om haar heen, ze mag zelfs foto’s van ze maken. Mooi toch? We eten binnen (daar kan je wel zitten) een lekkere curry en lopen dan weer richting de metro om naar ‘huis’ te gaan. Het is weer mooi geweest …

Geen opmerkingen: