vrijdag 13 december 2013

Follow the light …

Vanmorgen gaat om 5 uur de wekker … om 6 uur worden we opgehaald met de taxi om een wandeling te maken met Rahul van Calcutta Walks! Een ‘fotografie-wandeling’ nog wel. Sowieso is dat al speciaal en de wandeling gaat ook nog eens door een buurt waar ik nog nooit geweest ben. Heerlijk, voelt vandaag een beetje als toeristje spelen!

Maar goed, die wekker om 5 uur … dat is toch minder. Zuchtend en steunend kom ik mijn bed uit. Het valt echt niet mee, Calcutta is zijn tol aan het eisen. Om 6 uur zitten we in de taxi. Het is nog fris, je zou bijna een fleecejack aan doen. De straten zijn nog leeg, prachtig, weer eens een heel ander beeld van deze hectische en chaotische stad die dus toch af en toe zijn zware hoofd neer legt om even een tukkie te doen.
Onderweg stapt Rahul ook in. Hij is fotograaf (maakt mooie foto’s!!) en doet deze speciale wandelingen. Niet zomaar een fotograaf, hij is in de leer geweest bij Steve Mc Curry, een beroemde national geographic fotograaf (je weet wel, van het Afghaanse meisje met de groene ogen).

Samen met Rahul bij Bow Barracks
foto gemaakt door Lyzian
Even later stappen we gedrieën uit en starten we de wandeling.  Het is leuk, Rahul vertelt van alles over Calcutta, er is ruim tijd om foto’s te maken en hij heeft ook nog eens een paar supertips voor Lyzian. Ik voel me een nitwit met mijn compact camera tussen deze twee profi’s. Toch probeer ik ook wat plaatjes te schieten, ik laat me niet kennen!!

Bow Barracks, waar vroeger de Engelse soldaten
gehuisvest werden, nu worden deze complexen
vooral door Chinezen bewoond


We lopen door een fascinerende (oude) buurt. Dit was vroeger, in de tijd dat de Engelsen hier nog de baas waren, het centrum van de stad. Het handelscentrum wel te verstaan en dat is het nog steeds. Het is ook een samensmelting van allerlei culturen, Chinezen, Perzen, Joden, Mongolen, Russen, noem het maar op en het woont hier. Rahul kan aan de kleding zien waar de mensen oorspronkelijk van afstammen.

foto gemaakt door Lyzian

Dan lopen we door een straatje waar ons oog valt op de melkman. Lyzian wil een foto maken en hij stemt toe. Rahul kent hem goed, de man is 82 jaar en Rahul heeft veel met hem gepraat over de geschiedenis van dit deel van de stad. 82 jaar, hij heeft de onafhankelijkheid van India meegemaakt. Dan nodigt hij ons uit in zijn huis. Wij vragen Rahul of dit wel in de planning van de wandeling past en hij knikt goedkeurend. We lopen de oude man achterna en voor we het weten zitten we aan de thee bij hem binnen. Hij laat Lyzian zijn huis zien en vertelt ons over zijn kinderen en kleinkinderen. Hij vraagt ons of er leven is na de dood, huh? Maar hij verwacht geen antwoord. Hij geeft drie enveloppen aan Rahul en Rahul zegt ons dat er hier is heel bijzonders gebeurd. Wij hebben geen flauw idee. De melkman nodigt ons uit voor het diner. Wanneer we weer in de buurt zijn, zijn we van harte welkom. Wat een uitnodiging zeg, je voelt je hier zo enorm welkom!

thee, geserveerd door de melkman
foto gemaakt door Lyzian

de 82-jarige 'melkman' met Rahul

Als we weer weggaan, vertelt Rahul dat hij hier regelmatig langskomt met zijn wandeling, maar dat het nog nooit gebeurd is dat er mensen bij hem thuis werden uitgenodigd! Wow! De drie enveloppen die hij kreeg, daarin zit een boekje met een hoop stof tot nadenken (waaronder dus de vraag of er iets is na de dood). Rahul vertelt ons dat de melkman het zijn plicht voelde om ons, als vreemdeling in zijn stad, uit te nodigen voor voedsel en drinken. Mooi.



We lopen verder langs allerlei winkeltjes, over marktjes, ook door markten die speciaal voor de groothandel zijn, het is helemaal geweldig. We kijken onze ogen uit. Bij een specifiek marktje (waar op de hoek de enige winkel zit die varkensvlees verkoopt) waarschuwt Rahul dat sommige vrouwen het niet leuk vinden om op de foto te gaan en dat ze dan gaan lopen gillen en schreeuwen. Oeps, dat klinkt niet uitnodigend. Gelukkig valt het mee, geen genante scenes deze keer op het marktplein.

de enige winkel hier die varkensvlees verkoopt

foto gemaakt door Lyzian

foto gemaakt door Lyzian


de kerosine-handelaar

tot z'n 10 jaar terug was dit hele plein gevuld met eetkraampjes,
de halve stad ging hier toen ontbijten



We lopen langs de laatst in werking zijnde vuurtempel van de Parsi’s (Perzen), een minderheid in Calcutta die het moeilijk heeft. Helaas mogen we niet naar binnen, alleen toegestaan voor Parsi’s. Rahul vertelt dat in de tempel een eeuwigdurende vuur brandt.

op de stoep voor de vuurtempel

de ingang van de vuurtempel

dit is een natuurlijke bron! 

de bomen groeien hier uit de gebouwen


een prachtige oude brillenreklame

Dan komen we bij een synagoge, de Magen David Synagoge uit 1884. Deze synagoge is een monument (gelukkig) en werkelijk een prachtig gebouw. Hij wordt door de Joodse gemeenschap onderhouden. Speciaal voor ons worden de deuren geopend en we weten niet wat we zien. Ik denk het mooiste gebouw wat ik ooit in Calcutta gezien heb. De synagoge wordt niet meer door de Joodse gemeenschap in Calcutta gebruikt, deze bestaat nog maar uit circa 20 personen en deze zijn allemaal oud en kunnen hier niet meer komen. Wanneer er Joodse groepen uit het buitenland komen, kan hier wel een dienst gehouden worden, afgelopen september was er nog een groep uit Israel. Het is wel een beetje een wondertje dat deze synagoge behouden is gebleven, het terrein was namelijk al deels overgenomen door diverse handelaren en winkeltjes. Gelukkig had de ‘Jewish Bakery’ uit New Market het juiste netwerk (zowel bij de overheid en op de straat), zodat deze handelaren uiteindelijk het terrein afgestuurd zijn en alles behouden kon blijven.

foto gemaakt door Lyzian

ingang van de synagoge



En dan lopen we langs de Armeense Kerk, ook de Armeense gemeenschap is niet meer groot. Maar de kerk is nog steeds volop in gebruik, wekelijks zijn er diensten. Buiten de kerk is een enorm kerkhof, werkelijk prachtig, er heerst (ondanks de drukte buiten de muren) een serene rust.




En dan … een vuurtempel die al jaren niet meer in gebruik is. Het hele complex is overgenomen door handelaars (die er door een kromme wetgeving ook niet meer uit te krijgen zijn) in lampen, kroonluchters en al wat daar tussen zit. Een bizarre omgeving, te meer omdat de winkeltjes nog niet open zijn en het dus nog vrij donker is, maar er wel kroonluchters hangen. Het doet wat ‘scary’ aan. Lyzian worstelt hier met het licht en Rahul geeft haar tips. De belangrijkste: ‘Just follow the light’, tja, makkelijker gezegd dan gedaan volgens mij.  Op een bankje (waar normaal een oud mannetje zit voor de ‘picture perfect’, maar die dus vandaag een vrije dag blijkt te hebben) met werkelijk prachtig licht maakt Rahul een leuke foto van ons tweeën.  We poseren ook nog even alleen, deze kans laten we niet lopen.

kroonluchters bij de oude vuurtempel


Lyzian en Rahul bij de ingang van de oude vuurtempel
(helaas mogen we er niet in)



Wat bijzonder om dit allemaal in zo’n kort tijdsbestek te mogen zien, we lopen ook langs moskeeën en we zien in een prachtige Portugese kerk. Wat een mengeling van culturen en religies!








winkel in kleurstoffen (voor kleding)
Na de wandeling nodigt Rahul ons uit voor een ontbijt, het is inmiddels half 10 en we hebben best trek gekregen. Het wordt een Zuid Indiaas ontbijtje, heerlijk. We kletsen nog even gezellig na, het was een mooie ochtend.


Met de metro naar huis en daar staat Khan alweer te wachten. Hij is een half uur te vroeg, maar goed, rustig even bijkomen is er dus niet bij. Lyzian blijft thuis om even lekker uit te rusten van deze vroege wandeling en ik ga richting Maura en Champa.

Met al het winkelen afgelopen week (spulletjes die we op de markt willen verkopen), hebben we, als zijnde hamsters, ongemerkt bijna 40 kilo in onze kamer gesleept. Maar ja, dat is teveel om mee te nemen in het vliegtuig. Gelukkig heeft Maura ons aangeboden om spullen op te sturen, wat is het toch een lieverd.  Dus eerst even langs Maura om wat kilootjes af te geven. Haar zoon Bapu is thuis en pakt de spullen aan. Khan is volgens mij allang blij, we hebben alles werkelijk van hot naar her gesleept en hij is er nu ook mooi van af. Hij helpt dan ook de spullen de trap op te dragen naar Maura’s appartement.

Daarna door naar Champa. Zij begeleidt de Atmaraksha school. Helaas heb ik dit jaar niet veel tijd om uitgebreid langs te gaan, hopelijk een andere keer weer wel. Als we bij Champa aankomen, gaan we gelijk door naar haar organisatie om nog wat andere vrouwen op te halen. Maar niet voordat ik daar verplicht wat Bengaalse sweets heb opgepeuzeld met een glaasje sprite. De dames kletsen wat af, wat een getokkel, ik versta er niets van, al hoor ik wel dat Champa Erik zit op te hemelen. ‘So handsome, her husband, Erik, next year he comes too and I will show him, sóó handsome!!’ Zodra mijn laatste slokje sprite op is, springt iedereen op. Er moet een foto gemaakt worden en er komt een ouderwetse compactcamera (nog met een rolletje) tevoorschijn. Vroeger, ja vroeger …


En dan met z’n allen in de taxi, vijf vrouwen sterk, waarvan vier sterk kakelend. Khan kijkt bezorgt, hier zit hij natuurlijk op z’n vrijdagmiddag niet op te wachten. Bij elke afslag wijst de helft rechts en de andere helft links. Ik voel me schuldig naar Khan toe. Maar goed, een half uurtje later zijn we bij de Atmaraksha school. Er staan al stoelen voor ons klaar. Dit is zo anders dan bij Reena en Ashit, maar ik weet het en ik leg me er maar bij neer. De kinderen zijn stuk voor stuk weer schatjes, maar ze zijn diep onder de indruk van dit "belangrijke" bezoek. Het is lastig een echte glimlach bij de kinderen te zien te krijgen.










Na een minuut of tien, de kinderen zitten inmiddels lekker te smullen, gaan we weer weg. Jammer, hopelijk volgend jaar meer tijd om hier iets leuks met de kinderen te doen.

Bij Champa krijg ik nog een heerlijke lunch voorgeschoteld. Ook krijg ik nog wat mee voor Lyzian, want Champa vindt het erg jammer dat ze niet mee gekomen is. Ik ben moe en val na de lunch in slaap, ik moet er dan natuurlijk wel bijvertellen dat je verplicht op een bed moet liggen na de lunch om uit te rusten, dus dat in slaap vallen als je moe bent is niet zo moeilijk.

Aan het eind van de middag brengt Khan me bij de metro. Ik loop nog niet direkt naar de metro zelf, maar maak nog even een tussenstop bij het Oberoi hotel. Even luxe plassen, wat je jezelf niet gunt in z’n gekmakende stad. Daarna toch maar met de metro naar huis, het is goed geweest vandaag, vanavond gaan we in de relax-stand!!

Geen opmerkingen: