maandag 9 juni 2008

Montreal (Formule 1) - deel 1

Op donderdagochtend werden we weer al vroeg wakker, nee, niet uit ons zelf, van de wekker. Van Harry & Catrien (ervaren Montreal F1 bezoekers) hadden we de tip gekregen dat er op donderdagochtend door Bridgestone een gratis pitwalk georganiseerd werd. Dat wilden we natuurlijk niet missen ! Om kwart over 8 waren we bij het metrostation t.p. en de door ons gereserveerde kaartjes (via internet) lagen al klaar. Achteraf was dit niet nodig geweest, er waren volop kaarten verkrijgbaar, maar je kan het zeker maar voor het onzekere nemen ! Na drie kwartier wachten in het zonnetje (de pitwalk begon pas om 9 uur) werden we door de bus opgehaald en bij de pitstraat gedropt. We zaten in de eerste bus, dus we zijn gelijk maar doorgelopen naar de eerste teams. Echt leuk om van dichtbij te zien hoe het allemaal zo`n beetje in het echt eruit ziet. De teams waren druk bezig met het in elkaar zetten van de auto`s van de coureurs. Op het circuit zelf ( je rijdt eerst met de bus een stuk van het circuit) waren de mensen bezig met het spuiten van het gras (voor de reclames) en de kerbstones werden nog eens opgeschilderd. In de pitboxen werd er dus druk gesleuteld. Af en toe werd er een auto gestart, wat natuurlijk de nodige herrie met zich meebracht. De brandstofinstallaties werden getest (of ontlucht), banden werden ingepakt in de bandenwarmers, bij Toro Rosso stond Sebastien Boudair handtekeningen uit te delen en Ross Brawn liep rond bij Honda. Achteraf zagen we in de krant dat Hamilton ook nog even langs is geweest, maar dat hebben we helaas gemist. Aan het eind van de pitstraat waren de boxen van de safetycar en medicalcar ook open. Ook kon je zien waar de auto`s en de coureurs gewogen werden. Het was leuk om de verschillen tussen de teams te zien. Bij sommige boxen zag het gewoon zwart van de mensen, zoveel monteurs er om een auto heen liepen en er allemaal iets aan deden. Bij andere teams waren er bijvoorbeeld maar 2 monteurs aan het werk. Maar zo hadden ze bijvoorbeeld bij Red Bull en bij Force India gezellig de radio aan, bij de andere teams was het `stil`. Een aantal teams hadden vrij veel buiten hun pitbox staan, zodat je kon zien hoe eea eruit zag, maar bijvoorbeeld bij Mclaren was dit minimaal. De stiekemerds !
Tegen het eind van de ochtend zijn we weer met de bus over het circuit terug gebracht naar het metrostation. Een gave ervaring !! Je ziet zoiets altijd op tv, nu heb je er een wat ander (realistischer) beeld bij.

`s Middags zijn we oud Montreal ingedoken. Mooie oude basiliek (prachtige basiliek trouwens), gezellig aan de haven gelunchd, ijsje genuttigd (het was nog steeds prachtig weer) en lekker rondgeslenterd. Het is een gezellig buurtje daar. `s Avonds lekker buiten op het Jacques Cartier plein gegeten, dat is een autovrij gebiedje met allemaal bistrootjes en straatartiesten. Het was echt een mooie dag !!

Geen opmerkingen: