maandag 9 juni 2008

Montreal (Formule 1) - deel 2

Het is hard werken hoor zo`n raceweekend, `s morgens om 6 uur op, ontbijten en met de metro richting het circuit. Onze tribune lag helemaal aan de andere kant van `dichtbij`, vanaf de metro was het een klein uurtje lopen naar onze plaatsen. Er wordt een heel programma verreden van 4 raceklasses, natuurlijk de Formule 1, maar ook de Formula BMW, Ferrari Challenge en de IMSA GT3 Cup (Porsche). Allemaal vrije trainingen, kwalificaties en races en dat allemaal in `maar` drie dagen ! Druk programma dus ! Meestal vanaf half 9 `s morgens tot zo`n 5 à 6 uur `s middags. Behalve `s zondags dan, dan beginnen ze om kwart over 8 en eindigen ze met de F1 race (circa half 3, maar ja, voordat je circuit af bent is het ook 5 uur).

Onze plaatsen waren echt super, we hadden zicht op de bocht net voor start-finish tot aan bocht 3 (voor de kenners), ook zagen we de uitgang van de pitstraat. We hadden ons bij aankomst al verwonderd over de hoogte van de tribunes, nou, er wordt vanaf beneden begonnen met rij AA t-m ZZ en daarboven is A t-m Z. Wij zaten op rij X, nagenoeg bovenaan dus. Maar wel super, daardoor konden we over de paddock heenkijken op start-finish. Daarnaast konden we ook makkelijk even bovenaan zitten als het wat minder druk was, dan had je even een steun in de rug.

De zitplaatsen zijn aluminium bankjes. De ervaren bezoekers sjouwen dan ook kussens, soms complete setjes waar je een soort stoel van kan maken etc. mee. Aangezien wij `rookies` zijn, hadden we deze luxe niet. Voor ons zaten een aantal locals, na een poosje kwamen we er achter dat ze van een bedrijf waren, er waren kaarten gekocht voor clienten, we hadden dan ook iedere dag andere mensen voor ons zitten. De werknemers die erbij waren om de klanten te begeleiden en van bier te voorzien, hadden stukken gesneden foamrubber bij zich. Na een praatje pot bleek dat ze twee stukken over hadden ! Lucky us, onze tere billetjes konden nu ook lekker zacht zitten.

Op vrijdagochtend begonnen we met regen. Dit was voor ons niet zo leuk, maar het maakte het op het circuit wel erg spannend. De eerste rijders glibberden en gleden de bocht door. Het was ook best fris, gelukkig werd het al snel droog, maar het bleef een beetje `jasje aan-jasje uit` weer. Het geluid van je eerste Formule 1 auto is best kippevel (en wat een herrie zeg !). Gelukkig hadden we oordopjes bij ons. Erik is natuurlijk een die-hard, maar ik kon die dopjes best goed gebruiken.

De locals (zo noemen we de mensen uit Montreal maar even) die naar het circuit komen, komen echt meer dan voorbereid. Want naast hun kussentjes worden er ook complete koelboxen mee de tribune opgesjouwd. Hier komen de meest exotische zaken uit, van garnalen tot couscous salade, je kan het zo gek niet bedenken !

Voor het hele weekend hadden we trouwens ook een Kangaroo TV geregeld, een klein handzaam apparaat wat je op het circuit kon huren. Hier kon je echt alles op zien, nou ja, bijna alles dan. Het weerbericht, het programma van de dag, de stand in het klassement en tijdens het rijden de rondetijden, de snelste ronde, de stand, je kon mee luisteren met de boordradio, commentaar van vijf verschillende tv stations meeluisteren, tussentijden, sectietijden, het was ook een klein tv-tje, dus je kon met je favoriete rijder mee kijken, nou ja, noem maar op, bijna alles was mogelijk. Wel erg leuk, je bent echt helemaal op de hoogte !

In het midden van het circuit was er ook nog e.e.a. te doen. Omdat dat voor ons zo`n stuk lopen was, hebben we dat op zaterdagochtend gedaan, voordat we naar onze plaatsen toe liepen. Hier had Honda (ook een hoofdsponsor) een hele tent met alle Honda Civics staan (dus vanaf de allereerste tot nu). Ook Budweiser (bier) was duidelijk aanwezig. Zij hadden een podium met een rockband en ook een stand waar je met bud-girls op de foto kon. Tuurlijk hebben we dat ook (allebei) gedaan, ik was die dag nog maar de tweede dame die dit aangedurfd had. Jammergenoeg hadden ze geen bud-boys, want die zijn namelijk ook niet te versmaden. Deze lopen met bier op hun hoofd de tribunes door .. Ook Bridgestone staat er en wat Nascar auto`s en natuurlijk de vele merchandise van de diverse teams.

Maar goed, we hebben het nog niet over het rijden gehad. Erg leuk om mee te maken allemaal. Raar genoeg hoop je op een crash of iets in die richting en dan het liefst in de `jouw` bocht. Dat geeft natuurlijk het meeste spektakel, maar kan er ook toe leiden dat je favoriet er zomaar uit ligt ... Er gebeurde genoeg in `ons` bochtje. Een coureur van Formula BMW bijvoorbeeld lanceerde zichzelf over zijn concurrent en er waren genoeg `net niet gehaalde bochtjes` en spins.

(en toen was onze betaalde tijd op en werden we wreed van het internet gegooid, de rest volgt later !!)

Geen opmerkingen: