zondag 15 juni 2008

Montreal (Formule 1) deel 3

En dan volgt dan eindelijk het vervolg !

De stad Montreal zelf is natuurlijk helemaal into Formule 1 dit weekend. Alle etalages van wat voor soort winkel dan ook doen mee. We zagen zelfs nog een Jos Verstappen overall hangen in een kledingwinkeletalage !
Crescent Street (de straat waar Jacques Villeneuve zijn restaurant heeft) is een beetje the place to be tijdens het weekend. Hier zijn allerlei optredens, er staan allemaal dure auto's, Honda staat er met diverse auto's en het is er een drukte van belang. Eigenlijk is er niet te komen, maar toch wel leuk om een keer te zien. De straat is uiteraard afgesloten voor verkeer. Downtown is er in nog twee andere straten feest, Drummond Street (twee straten verder) is een beetje jazzy, wat rustiger en je hebt nog McGill College, dit is voor de hippe en fashion afdeling van ons mensen. Allemaal activiteiten in het kader van de Formule 1 !

Hadden ze trouwens in Toronto een 10 km lang ondergronds stelsel van winkels, restaurants en metrostations, hier in Montreal is dat maar liefst 30 km ! Eerlijk gezegd was het in Toronto mooier, schoner, overzichtelijker, maar waarschijnlijk ook nieuwer.

Maar goed, terug naar de races. Op de tribune is het natuurlijk reuze gezellig. De meeste redelijk fanatiek, bijna iedereen loopt wel met een petje of shirtje van zijn/haar team of rijder. Sommigen zijn verschrikkelijk fanatiek, van schoenen tot pet, alles is dan passend, volgens mij hebben ze dan zelfs nog een bijpassende onderbroek aan, al kan ik dat niet aantonen. We hebben ook een dame zien lopen die wel erg veel zin had in de finish, zij had schoenen, broek en shirt/jas aan, gemaakt van de geblokte finishvlag. Zelfs haar oorbellen waren bijpassend ! Er waren ook heel wat gemengde huwelijken/relaties. Een leuk stel bijvoorbeeld, waarbij hij volledig 'Alonso' was gekleed en zij volledig 'Kimi'. Maar ook vrienden waarbij de ene Ferrari en de andere McLaren was. Zo zie je maar dat (auto)sport verbroederd !

Af en toe werden de races trouwens opgeschrikt door Moby. Moby is een soort marmot die normaal gesproken hier zijn rondjes rent over het eiland. Er worden geloof ik wel pogingen gedaan om het eiland Moby-vrij te maken voor het Formule-1 weekend, maar dat lukt natuurlijk nooit volledig. Het is een paar keer gebeurd dat zo'n beestje probeert over te steken terwijl er een auto voorbij raast. Gelukkig wachten ze dan wel even (Moby) en dit weekend hebben ze allemaal heelhuids de overkant gehaald !

Op de racedag was iedereen natuurlijk op tijd op de tribune. (Voor ons betekende dat ontbijten op de tribune.) Het was ook erg druk, anders kon je nog wel wat 'breder' zitten, dat was er nu niet bij. Het asfalt in Montreal is trouwens erg slecht. Bij een aantal bochten was voor de uiteindelijke race het asfalt er al flink uitgereden. Een uur voor de race werden er dan ook nog op diverse plaatsen reparaties verricht. De rijders van BMW Williams (Kubica en Heidfeld) vertrouwden het eigenlijk niet zo. Tijdens de rijdersparade sprongen ze beide uit hun auto (in óns bochtje) om het gerepareerde stukje eens te voelen !

Net voor de race kwamen de snowbirds (stuntvliegers) hun kunstjes boven het circuit vertonen, erg indrukwekkend ! Erg strak en dicht op elkaar werd in formatie gevlogen, echt prachtig om te zien.

De race zelf lijkt wel veel sneller te gaan dan op tv. Jammergenoeg zag onze favoriet Hamilton een rood stoplicht over het hoofd, waardoor hij zichzelf en zijn concurrent de race uit knalde ...

Na de race mag iedereen het circuit op, dat is wel leuk, veel fans rapen het rubber op, natuurlijk maakt iedereen zijn foto of laat zijn foto maken. Je ziet erg goed dat het asfalt in de bochten inderdaad er gewoon uitgereden is. De kerbstones, op donderdag nog zo mooi rood/wit geschilderd, zagen nu bijna zwart !

We lopen op ons gemak richting onze brug. Omdat nu iedereen bijna op hetzelfde moment weggaat, is het nog al wat drukker bij het metrostation. Maar al met al hoeven we nauwelijks te wachten en zijn we weer redelijk op tijd bij het hotel. De organisatie is trouwens sowieso super hoor, of je nu eten/drinken haalt of naar het toilet gaat, 'aan onze kant' hoefde je nergens te wachten gelukkig. Het was ook leuk dat je voor de tribunes kon kijken op het circuit (ook tijdens een race), je staat dan eigenlijk net achter de bandenstapels, hier is het dus echt rubber opsnuiven !

Aan het eind van de middag zijn we weer terug in ons hotelletje. Het race spektakel is voorbij en het lijkt wel of de wolken hun regen bewaard hebben, een wolkbreuk zet Monteal even compleet blank ! Wat een superervaring was dit weekend !

Geen opmerkingen: