dinsdag 7 juni 2016

Schokkend...

gevulde auberginerolletjes, jammie :-)

We zitten te eten, in Frikes, een klein vissersdorpje in het noorden van Ithaca. Inmiddels weten we dat hier de beste restaurantjes zitten, in Frikes is het pas echt smullen. Ineens schudt alles om ons heen, nou ja, het is niet zo dat de wijn uit de glazen springt, maar toch, we voelen de aarde duidelijk bewegen. Alsof er een flinke vrachtwagen langs komt, maar toch anders, het duurt ook langer, de bewegingen voelen ‘dieper’. Een aardbeving, één van de vele die in dit gebied voorkomen. De mensen zelf kijken er al lang niet meer van op.

We hebben het opgezocht, google maar op ‘breuklijnen Griekenland’ en je ziet dat we ons precies op zo’n breuklijn bevinden. Als je kijkt op websites met recente aardbevingen, weet je niet wat je ziet, het is echt wekelijks raak.

een oude klokketoren in old Skala op Kefalonia, volgens mij de enige die de aarbeving heeft overleegfd, vroeger stond er bij elke kerk een klokketoren


Kijken ze er nu niet meer van op, in 1953 was dat wel anders. Toen was er zo’n flinke beving, dat de gebouwen op zowel Kefalonia als Ithaca bijna helemaal verwoest werden (en wellicht ook andere eilanden in de buurt, dat weet ik niet precies). Het is nog steeds zichtbaar, beide eilanden zien er ‘nieuw’ uit. Bijna alles moest herbouwd worden, het kon met financiële hulp uit het buitenland. In feite waren het vier aardbevingen kort achter elkaar, de zwaarste 7.2 op de schaal van Richter. Het zuiden van Kefalonia kwam maar liefst 60cm omhoog.

Vathy is in oude stijl herbouwd
In Ithaca is het nog het minst zichtbaar. In de hoofdstad Vathy bijvoorbeeld is alles in oude stijl herbouwd. Op Argostoli, de hoofdstad van Kefalonia, is alles in nieuwe stijl herbouwd, alle prachtige Venetiaanse gebouwen die daar ooit stonden, alles is weg. Oude kerkjes op het eiland met prachtige fresco’s, (bijna) allemaal weg. Er waren 600 doden. Veel mensen trokken weg van de eilanden, vooral Amerika, Australie en Zuid Afrika.

de resten van een verwoeste kerk in Old Skala, het dorp is beneden aan de kust herbouwd

een restaureerde kerk in Paleochora op Ithaca, de fresco's zijn prachtig!!

In Kefalonia zijn veel dorpen op een andere plaats herbouwd. Meer naar de kust toe, vroeger woonde men veel verder de berg op, het binnenland in. Met uitzondering van Fiskardo, een dorp in het noorden van Kefalonia. Dit bleef geheel ongedeerd tijdens deze allesverwoestende schok. Eerst werd dit geluk aan de goden toegeschreven, maar de feiten zijn dat het wat verder van het episch centrum lag én dat er een luchtbel in de grond blijkt te zitten, die dempend werkt.

een verlaten olijfoliepers in Old Skala

Twee jaar geleden, in 2014 was een weer een flinke schok met veel materiele schade. In Kefalonia is toen nieuw land ontstaan. Het bleek dat op sommige plaatsen de aarde zo’n 20cm omhoog is gekomen. Het is nu een prachtig ‘kaal’ stuk ‘strand’, waar de natuur zijn gang kan gaan.
Wij eten lekker verder, we vonden het best een spannend moment en het is leuk om het later bevestigd te zien op een ‘aardbevingswebsite’. Maar het is natuurlijk niets met wat de bewoners hier in 1953 meegemaakt hebben, een jaartal waar de gemiddelde Zeeuw op leeftijd ook zo zijn herinneringen bij heeft… 

Geen opmerkingen: