zondag 5 juni 2016

Nikki's zonnetjes...

Ik moest er deze vakantie even inkomen. We zijn begonnen in Kefalonia, wat vrij toeristisch is. Een prachtig eiland, dat wel, prachtig om rond te rijden en de mooiste stranden te ‘ontdekken’, maar dan ook gelijk te zien dat het (deels) vol ligt met strandbedjes en parasolletjes. Helemaal prima natuurlijk, maar we zijn verwend door onze tripjes naar Kythera, waar je een strandje meestal voor jezelf hebt. Voordeel van Kefalonia zijn wel de vele tavernes aan het strand. Het is geen probleem om je (eventueel gastronomische) lunch te nuttigen met zicht op zand en zee. Heerlijk!

Prachtig Petani beach op Kefalonia

In Kefalonia slapen we in een klein hotelletje. Vijf kamers, een prachtig gebouw op een mooie plek tussen de olijfbomen. Het ontbijt ’s ochtends is onovertrefbaar. Alles uit eigen keuken, zelfs het brood bakken ze zelf. Elke ochtend een nieuw sapje, elke ochtend weer nieuwe baksels en nieuwe gerechtjes, waar mogelijk gebruiken ze voor de ingrediĆ«nten de eigen tuin. Werkelijk heerlijk.

de achterkant van ons heerlijke hotelletje met een heerlijk terras

(deel van het) ontbijt :-)



Nikki is degene die hier al heel vroeg is om van alles voor te bereiden. Samen met de ouders van de eigenaresse maakt ze de meest lekkere gerechten. Als Nikki erachter komt dat we uit Nederland komen, komen de eerste gebrekkige Nederlandse woordjes er al snel uit. Wat blijkt, haar moeder komt uit BelgiĆ«, haar vader is Grieks. Net voor haar geboorte, verhuisde het gezin van Belgie naar Griekenland, ze is de jongste. Opgegroeid in Argostoli, de hoofdstad van Kefalonia, haar ogen glinsteren als ze erover verteld. Op haar 18e is ze naar Athene vertrokken om daar te gaan studeren (landschapsarchitecte) en in haar vrije tijd deed ze daar een cursus Nederlands, nieuwsgierig als ze was naar haar achtergrond. Al gelang de dagen vorderen, wordt haar Nederlands beter, oefening baart kunst (ze weet zich zelfs het woord ‘rotonde’ te herinneren J).

Nikki heeft 10 jaar in Athene gestudeerd, gewoond en gewerkt. Ze werd er ongelukkig van, altijd stress, het leven is er druk en duur. Twee banen om genoeg geld bijeen te sprokkelen, om het aan de andere kant aan dokters uit te geven. Het leven in Athene maakte haar ziek, lichamelijk en geestelijk. Zes jaar geleden was het genoeg, ze besloot alles om te gooien en terug te keren naar Kefalonia. Ik vind het een stoere beslissing, maar zelf vindt ze dat teveel eer. Haar familie woont hier, ze wist waar ze aan begon. Ze is een tweede studie begonnen, conservator, puur uit interesse en natuurlijk in de hoop hier ooit een baan in te vinden, ze weet dat dat moeilijk gaat worden. ’s Zomers werkt ze in het kleine hotel, maakt ze de heerlijkste gerechten voor de gasten. Het maakt haar gelukkig, ze is blij met haar keuze om Athene te verlaten. Hier is haar familie, hier is het leven makkelijker, olijfolie en vlees van haar vader, haar zus heeft een groentetuin, volop gezonde lucht en geen stress.

Elke ochtend bij het ontbijt vraagt ze naar onze plannen voor de dag. Nikki geeft graag haar ‘geheimen’ prijs. Een bijzonder strandje hier, een mooi klooster daar. Op een ochtend willen we richting het noorden rijden, maar het is erg bewolkt, zullen we het wel doen, we kunnen immers ook gewoon ‘thuis’ blijven met een goed boek op ons terras. Nikki tekent een zon op onze kaart en zegt ons dat de zon daar vandaag zal schijnen. (En inderdaad, het klaarde helemaal op die dag!) We maken er een traditie van, elke ochtend tekent ze een zon op de kaart, daar waar we heen willen rijden.



Na vier nachten verlaten we het eiland. En hoe mooi het eiland ook is, als ik aan Kefalonia denk, denk ik aan Nikki. 

Geen opmerkingen: