vrijdag 22 mei 2015

Ave Maria en twee chocoladetoffees


Maio, een klein (ca 15x25 km) eilandje naast Santiago, volgens de gemiddelde reisgids heb je er niets te zoeken, want er zou niets zijn. Googelen op het eiland laat de mooiste plaatjes (zee en zand) zien, reden genoeg voor ons om een ticket te boeken. Alhoewel Maio op slechts 25 km van Santiago ligt, vaart er geen ferry en kan je er alleen met het vliegtuig heen. Eén van de kortste lijndienstvluchten ter wereld, al snorrend baant het propellortoestel zich een weg omhoog om al na drie minuten de daling in te zetten. De stewardess komt niet van haar plek.

Via Airbnb hebben we hier een kleine bungalow gehuurd. Op de piepkleine luchthaven worden we opgehaald door twee uiterst aardige Engelse mensen die hier een bestaan proberen op te bouwen. Het valt niet mee, door de twee magere vluchtjes per week, worden er nauwelijks toeristen aangevoerd en daarnaast zijn de ticketprijzen onlangs ook nog eens verhoogd. De ferrymaatschappij beloofde drie jaar terug om de pier aan te passen, zodat zij een regelmatige veerdienst konden gaan onderhouden op Praia, maar tot op heden is er nog niets gebeurd. ‘Maio, het vergeten eiland’ staat er in mijn reisgids…

Met onze bagage mogen we in de bak van de pickup. Binnen een paar minuten rijden we naar ‘Cidade de Porto Inglés’, vroeger ‘Vila do Maio’ geheten, het enige stadje op het eiland.

achter in de pickup op weg naar de accomodatie
We pakken onze spullen uit en lopen naar het strand, het is halverwege de ochtend. Het stadje doet wat caribisch aan. Zachte pastelkleuren kleuren de huisjes. Er staat veel leeg, er is veel te koop, veel ‘opknappertjes’, soms ook zonder dak. In de schaduw nemen de vrouwen de laatste roddels door, kinderen zitten op school, een enkeling speelt op straat.

Op het strand komen één voor één de kleine vissersbootjes terug van zee. Collega-vissers helpen het bootje het strand op te trekken. 


Vrouwen met een plastic teil op hun hoofd nemen de vis mee naar de kleine vismarkt, waar het gelijk schoongemaakt en verkocht wordt. Allemaal heel kleinschalig, het gaat om een paar vissen per keer.
We lopen terug naar onze kleine bungalow, onderweg doen we wat boodschappen. Er zijn een paar kleine supermarktjes, maar stel je hier niet te veel bij voor. De supermarktjes zijn afhankelijk van aanvoer van spullen via de vrachtboot uit Santiago. De stellingen zijn maar half gevuld.

We maken een wandeling over het prachtige strand, achter de pier lijkt dit eindeloos te zijn, alleen maar zee en zand, prachtig. We lopen richting het achterland, hier hebben we vanuit het vliegtuig zoutpannen gezien. En inderdaad, een enorm zoutmeer, ongeveer 3 bij 1 kilometer. In de verte siddert de lucht boven het meer, het is hier bloedheet, er staat nauwelijks wind. Rondom het meer liggen hopen zout, dit is de tijd van het jaar dat er geoogst wordt. Prachtig, prachtig!

eindeloze stranden op Maio

het zoutmeer

zoutwinning op Maio

Aan het begin van de avond gaan we geknipt en geschoren het dorp in. Op zoek naar eten. We hebben niet veel restaurantjes gezien, alleen twee kleintjes op het strand. Maar er zal toch wel iets zijn? Dan horen we stemmen, we kijken een straatje in en zien veel mensen, vooral vrouwen, zitten. Anderen komen aangelopen met een stoel. Vooraan staat een klein mariabeeld met twee verlichte lantarens. Een priester is zich naast zijn auto aan het omkleden. Het ziet eruit alsof hier een dienst plaats gaat vinden, gewoon op straat, in de open lucht. Er komt iemand op ons aflopen, ze neemt ons mee, we lijken geen keus te hebben en voor we het beseffen zitten klaar om de dienst mee te maken. De priester begint, een aantal andere kerkgangers hebben ook allemaal een rol en lezen af en toe wat voor. Een varkentje scharrelt langs de mensen, straathonden maken ruzie, maar het maakt allemaal niet uit. Het Ave Maria wordt gezongen, het heeft hier een andere melodie dan wij kennen, meer up-tempo, zeker niet minder mooi. Wat bijzonder om dit mee te mogen maken! Aan het eind van de dienst wordt er iets uitgedeeld, het is inmiddels donker geworden, we zien niet wat het is, vol vertrouwen steken we het toch in onze mond, chocoladetoffees, lekker. De mensen pakken hun stoel weer op en verdwijnen in de omliggende straatjes.

We vervolgen onze zoektocht naar eten, die stopt bij Wolf Djarmai, een tot Kaapverdisch restaurantje omgetoverde zeecontainer. Leuk terrasje ervoor, helemaal goed. Er wordt elke dag één gerecht gekookt en vanavond is dat zwaardvis met groente en zoete aardappel. Er komt nog een ander stel aangelopen, aardige mensen uit Florida, ze zaten in hetzelfde toestel als ons. Het is gezellig, het eten is heerlijk.Onze eerste dag op Maio smaakt werkelijk naar meer. Morgenochtend wordt onze huurauto afgeleverd, dan kunnen we het eiland over, we zijn benieuwd!!  

Geen opmerkingen: