donderdag 13 mei 2010

Fàilte gu Alba

Ofwel, Welkom in Schotland !

Vanmorgen vroeg op, wekkertje op half 6, snel boterhammetje, laatste toiletspulletjes inpakken, dikke knuffel voor Meisie en hup, richting Schiphol. Met de aswolk nog boven de Atlantische Oceaan gaan we toch met enigszins verhoogde bloeddruk op weg, maar alles loopt gelukkig gesmeerd. Zonder vertraging vertrekken we en dan staan we aan het eind van de ochtend gewoon op Schotse grond ! Heerlijk !

De rij achter de geldautomaten is lang, dus we nemen eerst een bak koffie met een heerlijk stuk caramel shortbread, welkom in Schotland !


Onze gereserveerde huurauto staat klaar, een donkergrijze Peugeot 207, met zonnedakje ... maar ja, voorlopig is het nog gewoon 7 graden en ziet de lucht grijs ... Het is heerlijk typisch Schots weer, af en toe dreigt het zonnetje door te komen, dan weer donkergrijze luchten en dan weer een zacht regenbuitje.


Onder leiding van Tom&Tom rijden we vanuit Edinburgh richting Ullapool, ruim 250 mijl te gaan, een uurtje of 4 rijden ... Gelukkig is autorijden in Schotland geen straf, zeker niet als je richting het noorden gaat. Tot Inverness is het redelijk bekend terrein, maar daarna wordt het 'nieuw' voor ons. Het valt gelijk op dat de borden tweetalig worden, Gaelic en 'normaal' Engels.

tweetalige borden na Inverness

Ongeveer 40 mijl voor Ullapool is er een winkeltje 'last shop before Ullapool', het klinkt dreigend ... nu blijkt dát achteraf niet helemaal te kloppen, maar aan andere kant rijden we wel min of meer 'het lege niets' in. Een prachtig onherbergzaam gebied met wisselende (ver)gezichten. Op de bergen ligt nog sneeuw, de grijze lucht boven het lege niets maakt het soms haast angstaanjagend, maar als het zonnetje dan toch even zijn gezicht laat zien, lacht het landschap ons toe. We genieten volop en onze peugeot vervolgt als snorrend (het is een diesel) zijn weg.


We worden diverse malen gewaarschuwd, voor overstekende herten, schapen, koeien, maar niets van dat alles passert onze route. Ze staan wel veilig langs de weg, achter hek en prikkeldraad, behalve de herten, die zien we (helaas) alleen maar doodgereden langs de kant van de weg liggen.

Ullapool blijkt een gezellig, klein, dorpsaandoend stadje te zijn. Hier vandaan vertrekt de grote ferry naar Stornoway, naar een nog groter en leger niets. Zaterdag gaan wij ook mee. In de haven liggen kleine vissersbootjes, ze zien er uit alsof ze al lang vergaan en versleten zijn, maar ik vrees dat ze toch nog regelmatig de zee bevissen. Het ruikt hier heerlijk, een zilte, natte, zoute zeelucht waart door Ullapool. Meeuwen cirkelen boven de haven als er een grotere vissersboot aan komt varen om de lading te lossen. De straffe wind van zee maakt het plaatje compleet. We krijgen visioenen van huilende vissersvrouwen met krijsende kinderen die op de kade staan te wachten op hun man, de vissersboot is vergaan, hij zal nooit meer thuiskomen.


We duiken de pub in, tijd voor wat te eten ! En het wordt een echte lekker vette pubmaaltijd, mmm ... welkom in Schotland !

Daarna maken we een fikse wandeling door en rond Ullapool, de wind is wat gaan liggen en in de verte zien we het zonnetje aankomen. Nog één buitje en dan klaart het op.

We zijn op tijd terug in onze B&B. Het was een lange (en mooie) dag. Op tijd naar bed, morgen fris weer op, we blijven nog een nachtje langer hier, dus morgen kunnen we mooi de omgeving verkennen.

Truste !!

Geen opmerkingen: