woensdag 18 april 2012

Karavas, Gerakari en nogmaals het ikoon ...

Onze laatste dag op Kythera en deze keer gaan we nogmaals naar het noorden. Van de week al geprobeerd hier rond te wandelen, totdat het flink ging regenen. Nu is het droog en zelfs warm, het is wel bewolkt, maar dat is prima, we zijn gisteren flink verbrand, dus vandaag even geen zon op onze huid please ...

In Karavas zijn een aantal waterbronnen die we op gaan zoeken (nou ja, er staan overal bordjes hoor, zo spannend is het niet). Karavas zelf is een leuk klein dorpje met een kerkje. Veel trappetjes en smalle weggetjes. Leuk.

mooie vloertjes zo voor het oprapen !!

Als we naar de eerste bron lopen komen we bijzondere hekwerkjes tegen. Volgens Erik gemaakt door iemand die tijd over had :-) Maar dit is natuurlijk een perfekt hergebruik van materiaal !!


veel oude bomen hier !!
De eerste bron waar we uitkomen is een glibberig geheel. Oppassen geblazen hier ! Het water schijnt hier echt spatzuiver te zijn, vooral vroeger veel gebruikt om drinkwater te halen en misschien nog wel ? We komen hier in de omgeving in ieder geval regelmatig kleine vrachtwagentjes tegen met een watertank.


de twee gebroeders geit die proberen vanaf een randje
de lekkerste blaadjes uit de boom te eten
De tweede bron die we tegenkomen is die van Amir Ali. Hier kan je leuk naast een beekje naar de volgende bron van Portokali lopen. Alleen vind niet iedereen dat een goed idee. Aan het begin van een beekje wonen meneer Gans en mevrouw Eend. Een leuk stel zo, ik sta mijn fototoestel al te prepareren voor een mooi portretje. Totdat meneer Gans het allemaal te lang vind duren en Erik aanvalt. Vleugels uit en pikken maar in die schoenen en spijkerbroek van Erik. We lopen snel door (Erik na enig schopwerk) en laten de Gans boos achter.... Mmmm .... blij dat we hier niet meer langs hoeven ...

beekje tussen Amir Ali en Portokali

bron van portokali

Erik maakt de waterdoorvoer even schoon
(hij kan het gewoon niet laten :-))


Daarna teruggelopen naar Karavas, onderweg weer fantastische bloemen gezien, het leuke is ook dat de onderstaande witte (ik weet geen namen, ben ik slecht in), op de rest van het eiland nog niet uitgekomen zijn, maar aan deze kan van het eiland dus wel !

Onderweg kwamen we trouwens nog iemand tegen, op zich niet zo bijzonder natuurlijk, maar deze vonden wij wel erg leuk. Een man in een auto, niets aan de hand, begint een praatje en blijkt een Nederlander te zijn die hier al 26 jaar woont en dierenarts is geweest. Nu kan ik mij een boek herinneren van een vrouw die hier over schrijft (zij is aan het eind van het boek de ex van de dierenarts), dus ik vraag hem of hij de dierenarts is uit het boek. En ja hoor !! 'Akelig boek' zegt hij, want hij komt er in het boek inderdaad niet zo goed van af.... Nou ja, verder nog praatje pot en zijn we doorgelopen ... toch dat boek nog maar eens lezen ...

spot de sprinkhaan !!
Na Karavas zijn we naar Gerakari gereden. Er gaat ook een prachtige wandeling heen, maar 15 km vonden we iets te mats ... Hier een totaal andere omgeving, andere planten en andere bloemetjes ... De wegen zijn hier beduidend slechter, wel heerlijk om rond te touren !!


utizicht over strand van Routsounas

hier heel veel prachtige wilde lavendel en ook
veel van de zeldzame rode tulpjes


Aan het eind van de middag nog even naar Mitata gereden. Hier komt vandaag de ikoon aan en vanaf Mitata heb je een mooi zicht over de vallei. Je ziet hem zelfs uit het vorige dorp komen lopen.

even goed kijken, maar dan zie je de (kleine) stoet
met de ikoon

de dorpelingen van Mitata hebben zich verzameld
op het plein en zijn in afwachting van ..


En daar is de ikoon dan! Deze keer wordt hij gedragen door 'bekenden', althans de eigenaar van restaurant Skandia (met geel shirt) en zijn zoon. Erachter loopt de bisschop van Kythera.


hiermee voeren de jongens de stoet aan

de bisschop van Kythera
De stoet voert de ikoon naar de kerk, waar hij ook (even) naar binnen gaat. Hier heeft iedereen de kans om deze te vereren (en kunnen de processiegangers even uitrusten). Alhoewel de bisschop er oud uitziet, schijnt hij nog maar 62 jaar te zijn.

Hierna terug naar ons guesthouse, 's avonds lekker eten bij Pierros en daarna ons bedje in. Het was helaas de laatste dag op Kythera, morgen weer naar huis !!

Geen opmerkingen: