maandag 16 april 2012

Steno Avlaki en de rondgang van het Ikoon

Vandaag is het Tweede Paasdag, eigenlijk is het ons niet zo duidelijk of dat hier gevierd wordt, maar volgens mij hebben de meeste mensen wel vrij vandaag. De bakker was vanmorgen in ieder geval gesloten, dus we hebben ook maar geen poging meer gedaan om postzegels te halen, dat proberen we al een week, maar óf we vergeten het, óf het postkantoor is dicht. (Dus ma en oma, de kaarten komen waarschijnlijk eind van de week met een Nederlandse postzegel :-))

De zon schijnt volop deze ochtend, niet gelijk, maar toen ze er eenmaal was, bleef ze wel lekker de hele dag paraat !! Vanochtend naar het zuiden, naar Kalamos om een wandeling te maken naar de baai van Steno Avlaki. 

bezige bijtjes
Kalamos is het 'landbouwgebied' van het eiland, volop olijfbomen, olijfbomen en olijfbomen. Maar ook wijngaarden en andere groenten zagen we voorbij komen.

olijfbomen

twee nieuwsgierige lammetjes die komen kijken als we
langslopen, al snel roept de moeder ze terug, erg grappig

Erik kijkt uit over zee met slecht zichtbaar, maar in de verte
het eilandje Antikythera

overal weer prachtige bloemen



Na een poosje moeten we een beekje oversteken waar we een prachtig uitzicht hebben over een kloof. Aan het eind is het strandje/baaitje, onze eindbestemming.


via een geitenpaadje lopen we naar beneden
Op het strand is het heerlijk, het waait flink, zoals ook wel te zien is aan de zee. Maar het zonnetje schijnt volop en het is zeker niet koud. We zoeken een plekje op uit de wind om even lekker te genieten van het uitzicht.


de kaas is inmiddels op, maar nootjes en wijn gaan
ook prima samen !!

semperviva
Na een poosje gaan we op het gemakje weer terug. Deze keer lopen we met de wind in onze rug, lekker. Het is weer genieten hoor vandaag, het weer zit mee, de omgeving is weer prachtig, een mooi baaitje om even uit te rusten ...


en nog meer olijfbomen !!
Als we weer in Kalamos zijn, vinden we het nu echt tijd voor een ijsje en we rijden naar Chora. Om vier uur vanmiddag begint daar de rondgang van het ikoon van Myrtisiotissa over het eiland. Deze rondgang duurt twee weken en start dus vanmiddag. Als we ons ijsje op hebben is het precies vijf minuten voor vier, maar ja, de Grieken zijn nooit/weinig op tijd, dus we denken dat we nog tijd genoeg hebben. Nou niet dus, deze keer starten ze exact om 4 uur !!

jongen wacht op de ikoon met een
wierookpotje
Langs de route staan de mensen al te wachten, sommige hebben een kannetje/kelkje vast of bij sommige staat het voor de deur, waar wierook in gebrand wordt. Er hangt dus een heerlijke geur door de straatjes van Chora.

de jongens die de stoet aan moeten voeren
En dan komt uiteindelijk de ikoon eraan. Net als vrijdag hebben ze er weer flink de pas in, maar dat moet ook wel, voordat ze op hun eindbestemming van vandaag zijn, hebben ze er een flink aantal kilometertjes opzitten !


Heel veel mensen sluiten aan bij de stoet, maar wij stappen weer in de auto en nemen een omweg om de stoet af te snijden. We rijden naar Livadi, waar ze om een uur of vijf aan moeten zouden komen (en ook dat klopte !!).

vanuit Livadi lopen mensen de stoet tegemoet

en daar komen ze aan !
In Livadi zelf staat de plaatselijke pappas op het ikoon te wachten. In de stoet wordt overigens continue gezongen door twee mannen. Het ikoon zelf staat op een draagbaar, waar vier mensen aan lopen. Ik heb zelf een minuut of 10 meegelopen, maar ze hebben er echt flink de pas in ! Naast me een man met een stok, voor me een oude vrouw met schoenen drie maten te groot, maar geen krimp. Ook de pappassen (noem je die zo in meervoud ?) met hun enorme pakken aan ...

begroeting in Livadi door de plaatselijke pappas
In Livadi zelf gaat de hele stoet richting de kerk. Tijd om uit te rusten ! Wij rijden richting ons guesthouse, wat een heerlijk dagje weer !!!

Geen opmerkingen: