zondag 15 april 2012

Pasen !

Pasen in Griekenland, toch wel iets speciaals om mee te maken ! We vertelden al over Goede of Grote Vrijdag en we gaan nu verder bij gisteravond (zaterdagavond). Na een dagje sightseeing over het eiland hadden we trek, dus we togen naar een restaurant in Mylopotamos. Helaas, helaas, het was wel open, maar er was (nog) geen eten. Middernacht is het einde van de 40-daagse vastenperiode en dat wordt gevierd door het eten van orgaanvleessoep ... midden in de nacht ... thuis of in een restaurant ... alles zit volgeboekt.

Nog een poging gedaan door te vertellen dat we dan allang weer weg zijn, maar dat mocht niet baten. Ze waren nu de soep aan het koken, dus er was (nog) niet eens eten aanwezig ! Dus dan maar naar Livadi, dat dorp is wat groter (en hopelijk wereldser ..). Maar nee, ook hier overal nul op het request. Ze waren allemaal druk, druk, druk, maar geen tijd om de magen van hongerige toeristen te vullen ;-) Een rondtocht over het eiland op zoek naar eten was niet echt de bedoeling, dus we zijn bij de supermarkt gestopt (kwart over 9 's avonds, hij was nog open), hebben wat spullen voor een salade en een diepvriespizza gekocht en zijn naar huis gegaan. Daar heerlijk 'gekookt' !!

pizza in ons appartement !!
Rond half 12 zijn we naar de kerk in Aroniadika gegaan. Hier was de dienst al even gaande, maar dat maakt hier niet uit. Het is een gaan en komen van mensen. Iedereen stond met een brandende kaars in de kerk, ik lees nu pas eigenlijk dat het de kunst is om deze brandende kaars ook brandend thuis te krijgen om zo een gelukkig jaar af te dwingen ... ai ... wij hebben hem buiten de kerk gelijk al uitgeblazen ... (het waaide erg hard, is dat een excuus ??).

In de kerk was er een mooie dienst gaande met weer hetzelfde zingen/praten als we eerder meemaakten. Dan wordt de dienst ineens verstoord door twee (dronken?) blonde vrouwen die al lachend en pratend binnenkomen. Iedereen kijkt geĆ«rgerd naar de deur. Na even gaan ze gelukkig weer naar buiten (om later weer op dezelfde manier naar binnen te komen overigens). Dan ineens rook in de kerk en een aantal omstanders slaan in het haar van een vrouw die op een stoel zit. Blijkbaar iemand zijn kaarsje te dicht bij gehouden ... Dus jullie begrijpen, het half uurtje naar 12 uur middernacht was zo om.

12 uur middernacht, daar gaat het dus om, dan ineens roept de pappas 'Christos Anesti!'. Christus is opgestaan! Iedereen lijkt elkaar te feliciteren en loopt naar buiten. We hadden gelezen dat dan ook de klokken worden geluid en dat er vuurwerk is, maar dit is hier niet het geval. Wel hier en daar wat vuurwerk, vooral richting Potamos, maar het is niet veel.

Hierna gaan de mensen naar huis (of naar het restaurant) om het einde van de vastenperiode te vieren door het eten van orgaanvleessoep ... wij zijn lekker ons bedje ingekropen.

De volgende dag is het dus 'eerste paasdag'. Dit is vooral een familiefeest waarop veel mensen een lam aan het spit hebben. Dit begint al in de ochtend, want ja, zo'n lam is zomaar niet gaar natuurlijk. Wij zijn na het ontbijt naar Agia Pelagia gereden, waar een aantal van deze lammeren aan het spit op het strand staan.



vanwege de wind is iedereen in de weer met schotjes en afschermingen

even lekker bakje koffie in het zonnetje


De lekkernij der lekkernijen zijn de organen van het lam. Deze hangen allemaal als een grote sate aan een apart spit. Af en toe snoepen ze er alvast wat vanaf, ze kunnen dus gewoon niet wachten !! Achter het strand is het een druk gesjouw van stoelen en tafels, want ja, als de lammeren gaar zijn, wil iedereen natuurlijk eten !! De muziek staat ook alvast aan en een paar dames beginnen spontaan te dansen. De sfeer zit er al goed in.

Wij rijden weer terug naar ons guesthouse, want we zijn door Albert en Anita uitgenodigd om mee te gaan naar hun vriend Dimitris. Hij heeft een heel landgoed in Aroniadika waar hij met familie en vrienden de Pasen viert met een paaslunch. Dit buitenkansje laten we ons natuurlijk niet ontgaan.

Rond 1 uur rijden we weg en even later zitten we gezellig onder de olijfboom te eten en te drinken. Ook hier een lam aan het spit inclusief een sate van orgaanvlees. En eerlijk is eerlijk, het was best lekker. Gewoon niet ontleden wat je voor je hebt en het gewoon opeten!

het laatste stukje orgaanvlees !!

Erik en Anita, 2x 20-3-68 (o ja .. en een ezel ..)

eten en drinken onder de olijfbomen


en dan is het tijd voor het toetje !!

Albert en Dimitris




Nou ja, dat gaat zo door tot eind van de middag en misschien nog wel langer als het niet zo fris was geweest... 

Geen opmerkingen: