maandag 9 april 2012

Onze mooie krullen waaien eruit, wat een wind !

Vanmorgen (zondag) worden we wakker en het lijkt alsof we in een fikse februaristorm beland zijn, herrie buiten, wat een wind en wat een contrast met de heerlijke dag van gisteren. Vandaag geen blauwe luchten en geen zon, vandaag alleen maar wind ! Maar goed, dat weet je als je in april naar Griekenland gaat, april doet wat 'ie wil, geldt dus niet alleen in Nederland.

Lange broek, shirt met lange mouwen, sokken aan en we gaan. Eerst naar de markt in Potamos. Elke zondagochtend is het hier markt. 's Winters met een paar kramen, zoals nu dus. Hier op de foto twee 'kramen', ernaast stonden er nog twee. 's Zomers schijnt het hele plein vol te staan. Maar toch was er een gezellige bedrijvigheid. Iedereen doet zijn boodschapjes, alle winkeltjes zijn open. 

Markt in Potamos op zondagochtend

We kopen in een klein wir-war-winkeltje twee 'kerkkaarsen'. Dezelfde als vorig jaar, alleen hebben we er nu voor betaald, vorig jaar hebben we ze min of meer 'gejat' uit een kapelletje. Ze hebben het dan ook niet gehaald, twee keer bijna gesmolten en uiteindelijk gebroken voordat we thuis waren ... God straft onmiddelijk ... Maar deze keer moet het dus goedkomen, ze zijn netjes betaald!

Aan het eind van de ochtend lekker een bakje Griekse leut in het Astikon, the place to be in Potamos. Het zit er vol, gezellig, hele families die hier de laatste roddels doornemen.

Griekse koffie in Astikon
 Het waait nog steeds, het wordt ook zeker niet minder. Erik had bedacht dat het in het zuiden wel minder zou zijn, dus wij met ons autootje naar het zuiden. Eerst kijken of 'onze' molen (waar we vorig jaar verbleven) er nog stond, en ja hoor, Andreas lijkt er zelfs te zijn (of te wonen), we rijden verder. We komen vanzelf op een onverhard weggetje uit en zien daar zelfs een paar verdwaalde tulpen staan !

Tulpen op Kythira
Uiteindelijk komt het weggetje uit bij de Aghii Akindhyni, een klein kerkje bovenop de heuvel. Met een prachtig uitzicht over de omgeving. Alleen hier waait het HARD, HARD, af en toe kan je gewoon geen adem halen. Misschien nog eens een keertje terug wanneer de lucht strakblauw is ??

Erik op zoek naar paaseieren ...
Daarna naar Chora, eerst een rondje door Kapsali om te kijken of er daar iets open is om te lunchen, maar het ziet er uitgestorven uit. Dus dan toch maar naar Chora. Niet dat daar veel meer mensen rondlopen hoor, maar goed, daar wisten we van vorig jaar nog een cafeetje, wat ook nu open blijkt te zijn. Daarna lopen we door naar het Kastro, een 'burcht' boven Chora. 

Kerkjes, kerkjes en nog eens kerkjes ...

Toegangsweg tot het Kastro


Uitzicht op Kapsali vanaf het Kastro

En nog meer bloemen ...

Twee kerkjes (vergeet die kleine links niet) op het Kastro in Chora

Ondanks het mindere weer blijven de vergezichten prachtig

Uitzicht op Chora vanaf het Kastro
Hierna rijden we door naar het strandje van Feloti, we genieten volop van onze Suzuki Jimny (4x4), we kunnen alle weggetjes met een gerust hart in. Vorig jaar met onze polo was dat wel anders, zat ik elke keer in de rats of we nog wel verder konden, of we die kuil wel konden hebben enzo. Nu is dat dus allemaal geen probleem, heerlijk !

Het strandje van Feloti


's Avonds gaat het zelfs regenen ... oeff ... nu hebben we in twee dagen tijd alles wel gehad, felle zon, keiharde wind en regen ... Maar ondanks dit alles wel een prachtige zonsondergang vanaf ons terras.


's Avonds gaan we eten in Loghothetianika (wie heeft deze plaatsnamen bedacht ?!). We stappen binnen en lijken wel een huiskamer binnen te lopen. Twee oudere heren zaten lekker onderuitgezakt op de bank, twee kinderen reden rond op hun kinderfietsjes, kinderportretjes aan de muur. Even deinzen we terug, zijn we wel goed ? Er staan toch ook echt gedekte tafeltjes ... en ja hoor, de vrouw des huizes komt er al snel aan en heet ons welkom. Ook oma komt overeind en spoed zich naar de keuken, zij is vast de kok.

In deze situaties is een menukaart niet aan de orde en we horen de specialiteiten van de dag aan. Een poosje later zitten we heerlijk te smikkelen. De open haard is ondertussen aangestoken, want het is best frisjes geworden en de vrouw des huizes verontschuldigd zich voor de kinderen. Helemaal niet nodig!! Het is fijn hier.

Heerlijk Kytheriaans brood met tomaten en kaas

Ze blijven lekker, die Griekse salades

Alsof je een woonkamer binnenloopt ...


Geen opmerkingen: