zaterdag 28 november 2015

Shoppen en hobo-pakketjes

Na mijn sprookjesachtige start van de ochtend, gaan we om 10 uur met een auto naar het dorp. Eerst op de koffie bij Kea, een vrouw die hier de Alcha winkel is gestart, inmiddels een heel bekende fairtrade winkel. Het is een soort sacha (voor de kenners), maar dan met mooiere spullen. Haar man is ook thuis, ze wonen in een prachtig huis even buiten het dorp. Het huis was van haar ouders. Kea en haar man (allebei eerder gescheiden) woonden en werkten jaren in Bangalore en toen haar ouders stierven en aan Kea dit huis nalieten, zijn ze 15 jaar geleden hier komen wonen. Allebei hadden ze een goede baan die ze opgaven om hier opnieuw te beginnen. Dat werd dus (onder andere) de Alcha winkel. Het zijn leuke mensen met goede verhalen. Haar man is oorspronkelijk van Kerala, dus heeft goede koffie in huis. En eerlijk is eerlijk, het klopt, het is heerlijke koffie J. De biscuitjes die erbij gaan zijn bijna nog beter, ik heb dezelfde middag nog drie zakjes gescoord. Ik weet niet of ze de Schenkeldijk halen en zo ja, dan heb ik heerlijke biscuitjes voor de kerstdagen straks!!

op de koffie bij Kea en haar man
Daarna hebben we eigenlijk twee uur alleen maar gewinkeld. Santiniketan staat bekend om zijn handwerk, hier kan je de mooiste dingen kopen. Ook wel in Calcutta, maar hier ben je direct bij de maker van de produkten en hier is meer assortiment.

het huis van Kirsty en Rahul

mams met haar puppies


Als we terugkomen voor de lunch zijn er twee vrienden van Kirsty gearriveerd. Het is hier een zoete inval, heerlijk. Zij blijven hier één nacht en slapen in het guesthouse in de tuin. Maura, Bapu en ik slapen in het huis van Kirsty en Rahul zelf. 

Na de lunch gaan we met z’n allen naar de ‘haat’. Dit is een grote (wekelijkse) markt waar de producenten van allerlei ‘handicrafts’ komen om hun waar te verkopen. Daarnaast is het dé gebeurtenis van de week, dus iedereen uit het dorp en omstreken gaat naar de ‘haat’ om een bakje thee te drinken en te socializen. Het is er inderdaad druk en ik zie overal politie die met redelijk grote ‘geweren’ rondlopen. Er blijkt een VIP te zijn, al komen we er niet achter wie het is.

de toto's bij de haatHet is druk en gezellig, er is overal muziek. Het is jammer dat het al zo snel donker wordt, ik heb niet eens de tijd om alles goed te zien. We drinken nog een bakje thee en gaan dan weer op weg naar huis. Alleen…. de lichten van onze taxi doen het niet. Al mopperend, doch vol vertrouwen, doet de chauffeur zijn motorkap open en gaat hij met zijn zaklamp op zoek naar het probleem. Het is inmiddels pikkedonker geworden. Het duurt even en dan doen de lichten het weer, hoera. Mijn oog valt op de benzinemeter, oeff, deze staat bij de ‘E’ van empty. Maar goed, misschien is de meter gewoon kapot.

biscuitjes kopen!
Maar nee, het ging allemaal goed, nog even langs de winkel voor de biscuitjes en we zijn aan het begin van de avond weer thuis. Het plan is om te barbecueën in de tuin, Maura begint gelijk met het snijden van de groente. We gaan hobo-pakketjes maken, niemand weet meer waar de naam vandaan komt, maar het zijn ‘gewoon’ pakketjes met aardappel en (veel) groente, knoflook, beetje boter en wat kruiden in aluminiumfolie. De keuken verandert in een hobo-pakketjes-produktieruimte, erg gezellig.
De barbecue was weer zo’n pippi-langkous moment. Groot vuur in het midden, rooster erop, leuke muziek, kinderen met marshmallows, grote schommels in de tuin, honden en katten die kijken of er misschien restjes zijn, de maan die hoog aan de hemel staat, fantastisch.

het vuur is net aangestoken, even wachten tot het wat rustiger brandt

de hobo pakketjes kunnen op het vuur!

Kirsty waakt over de pakketjes

Tevreden ga ik naar mijn snoeiharde bed, wat jammer dat we morgen alweer weg gaan, ik had het hier nog wel wat langer volgehouden…

Geen opmerkingen: