zondag 11 november 2012

Lazy Sunday …


Na een paar drukke dagen is het vandaag even lekker NIKS … okay,okay, WEINIG …


Wel vroeg op, Wilbert en Erik vertrekken namelijk vanmorgen al. De afgelopen week is voorbij gevlogen, zeg dat maar gerust. Hopelijk hebben we een volgende keer meer tijd met elkaar! Ze  vliegen al vroeg, dus de taxi staat om 6 uur op de stoep. Natúúrlijk komen Ilse en ik even uit bed om de jongens uit de zwaaien!!
Daarna snel terug naar ons bedje. We kunnen nog wel wat uurtjes hebben en gelukkig lukt dat aardig. En daarna ontbijten we op het gemakje, lezen een krantje, lezen we een boek, werken het weblog bij, beantwoorden wat mails … kortom, lekker beetje aanrommelen.

Om een uur of drie komt Jannie ook, met z’n drieën spitten we de kwitanties van Shelley door die we vrijdag van haar kregen en bespreken we kort het budget voor 2013. Shelley heeft alles gelukkig goed voor elkaar.
En dan vertrekken we om kwart voor 6 voor mijn kado!! Jawel, ik blijf jarig deze week !! Van Wilbert, Ilse en Jannie heb ik een Bengaalse Cooking Class gekregen inclusief wandeling door de markt. We melden ons om half 7 bij het afgesproken metrostation en al snel zijn we gesignaleerd. Iftekhar (ofwel Ifty) en zijn vrouw Shaheera gaan ons voor. Al snel zitten we volop in de drukte en in de  gekte van het Diwali shoppen. We zigzaggen onze weg door de markt en kijken onze ogen uit. We weten eigenlijk niet goed waar we het eerst moeten kijken, heerlijk dit!Naast de gebruikelijke waar (groente/fruit/etc) zijn er in deze tijd veel dingen voor Diwali te koop. Zoals van die prachtige kitscherige godenbeeldjes, uiteraard vuurwerk, maar ook gekleurd poeder om een mooie mandala bij je voordeur te maken. Voor de luie Bengali zijn ook plakplaatjes te koop J.plakplaatjes voor de luie Indiers ... (ha ha, zo vertelde Ifty het hoor !!)

Tijdens deze wandeltocht vertelt Ifty over het eten in Calcutta. Hoe het komt dat het zo divers is en hoe dat ontstaan is (ik verklap dit uiteraard niet, kom snel naar Calcutta en doe dezelfde tour !!). We stoppen hier en daar om wat te kopen, een kransje van jasmijn bloemetjes (ruikt lekker!), een zakje lekkernijen, we lopen een winkel in met zoetigheden waar we van alles te proeven krijgen (jammie!!) en belanden uiteindelijk in het restaurant van Rakhi Purnima Dasgupta, genaamd Kewpies.

in de sweetshop ... jammie !!!


We komen in een apart kamertje terecht waar de ingrediënten voor de kookles al klaar staan. Nadat we even wachten komt Rakhi er ook aan. Er is dan ook gelijk iemand aanwezig, ze heeft een sterke persoonlijkheid. Ze vraagt of we bier willen (Jannie en Ilse blij) en als ik zeg geen bier te lusten, biedt ze me mangosap aan (hoe weet ze dit allemaal??). We gaan vandaag drie receptjes maken, waaronder mijn favoriet, de tomatenchutney !! Het lijkt wel alsof deze mensen ons kennen, geweldig!!Rakhi is een dochter van een heel bekende Bengaalse chef. Voorheen zat ze in de mode en in de filmindustrie, maar de afgelopen jaren is ze in de voetsporen van haar moeder getreden. En dat doet ze goed, haar restaurant staat goed aangeschreven.

De kookles is vandaag vooral toekijken. Rakhi is niet het type met veel geduld. Er is hulp voor haar aanwezig, maar als het even te lang duurt (10 seconden …), dan doet ze het wel zelf. Ze heeft enorm veel humor, we lachen werkelijk heel wat af, wat een mens is dit!
Nadat we de drie gerechten gemaakt hebben (en uiteraard ook geproefd hebben!!), gaan we ‘echt’ eten. We nemen plaats in haar restaurant en krijgen een aparte kamer voor onszelf. Ifty en Shaheera eten ook mee en ook Rakhi neemt plaats aan onze tafel. Als ze hoort dat Jannie rookt, pakt ze haar sigaretten en begint ze ook. Ze vindt het maar raar dat er tegenwoordig nergens meer gerookt mag worden en dit is tot slot van rekening haar restaurant! Als we haar vragen of ze ook tijdens het koken rookt, komt er een ondeugende glinstering in haar ogen. Ze beantwoordt de vraag ontkennend, maar later zegt ze het soms wel te doen. Een chefkok die rookt in haar eigen keuken … wat een mens!

Rakhi's angels ...

Als Jannie haar verteld dat zij het liefst kookt met een sigaret en een glas wijn, zegt ze ‘no wine’ … blijft even stil en zegt … I have whiskey … Ook verklaart ze niet wars te zijn van koken met een magnetron, deze wereld zit toch even wat anders in elkaar dan de onze, maar wat hebben we een geweldige avond met deze vrouw.

met Ifty en Shaheera

Ook Ifty lacht zich helemaal dubbel. Hij heeft al snel door dat we Calcutta vrij goed kennen en vindt dit eigenlijk wel heel erg leuk. Ook hij kan de humor van Rakhi wel waarderen en er hangt een supersfeer.

Een avond met een gouden randje! Wilbert, Ilse en Jannie, super bedankt voor dit wereldkado!!

p.s. voor de nieuwsgierigen onder ons hier wat leuke links :

Geen opmerkingen: