maandag 5 november 2012

Tuinieren in de sloppenwijken!

klaar voor het zware werk!

Eindelijk!! Vandaag op pad naar een van onze projecten, leuk!! Maura geeft wekelijks les aan de meiden van Prayrona-1 in de Ulta Dunga sloppenwijk. Er is hier een vocational programma om de jonge meiden van hier op te leiden tot een toekomstig beroep.

Maura nodigt ons uit voor een wel heel speciale ‘les’ vandaag. Ze wil graag de naaste omgeving van de school ‘opruimen’ en er een paar bordertjes maken met plantjes. Of we het niet erg vinden om vieze handen
te krijgen … nee natuurlijk niet!

En daar stonden we dan vanmiddag, stenen bij elkaar verzamelen, grond vrijmaken van plastic (en dat gelijk in een zak doen, zodat het opgeruimd kan worden). Tegelijk maken we de grond los en gebruiken we dat
voor de borders.

de grond los maken en verderop in de border gooien, terwijl Maura het riool uitspit

De jonge dames van Prayrona-1 zijn eerst wat afwachtend, maar vinden het daarna stiekem toch erg leuk. Vol verve doen ze de handschoenen aan en beginnen ze met het verzamelen van de stenen. Als de border min of meer compleet is en de emmers met grond aangevoerd worden, maken ze zich sterk om de grond te egaliseren.

de meiden van de opleiding egaliseren de grond

Maura krijgt de smaak goed te pakken en besluit het riool schoon te maken. Het zit helemaal dichtgeslibt. Maura is iemand met energie voor 10 en gaat gestaag door, terwijl wij de borders mooi maken en terwijl de
jonge dames de plantjes planten.

Maura maakt het riool weer open

Leuk werk, plantjes planten !

De buurt vindt het reuze interessant. We worden gadegeslagen door diverse mensen, die vol verwondering toekijken hoe bij ons het zweet van ons hoofd loopt.  Ook vanuit het nabijgelegen flatgebouw worden we aangestaard. Af en toe sporen we mensen aan om ook te helpen, maar dit lukt niet. ‘This is India’, roept iemand ons toe. Hij kent zijn land goed J.


we worden gadegeslagen door de hele buurt

Als geroepen komt de 'vuilnisdienst' langs met een kar. Hij schept gelijkt het afval weg en helpt ons zelfs met het slepen van de stenen. En hij heeft er nog lol in ook. Hij komt een paar keer terug, zoveel afval schep je uit een klein stukje grond. Eigenlijk ongelofelijk hoeveel plastic erin de grond zit. Het is dan ook goed dat de stad zelf hier ondertussen ook wat probeert aan te doen. In de meeste winkels moet je inmiddels betalen voor een tasje en sporen ze aan je eigen tas mee te nemen.

de man van de afvalinzameling, hij kwam als geroepen !

Wilbert raakt aan de praat met iemand van een soort buurtcomit√©. Hij geeft aan het leuk te vinden wat wij doen en belooft het hele ‘plein’ de komende tijd schoon te maken. We willen dit graag geloven.De bedoeling van het geheel is niet alleen de schoonmaak, maar ook om de mensen aan het denken te zetten over de troep waarin ze leven en dat dit niets te maken heeft met armoede. De buurt netjes en leefbaar houden hoeft niet zoveel moeite te kosten. Wij proberen, samen met de meiden van de school, het goede voorbeeld te geven. Hopelijk doet ‘goed voorbeeld goed volgen’.

Als de borders klaar zijn, vinden de meiden ergens een klein godenbeeldje. Ze zetten dit tussen de plantjes. We hopen maar dat dit voldoende is om de geiten ervan te weerhouden de plantjes op te eten J.


twee prachtige borders met plantjes !

Na een uurtje of twee zijn er twee mooie borders en is de hoek van het riool opgeruimd. Ook daar planten de meiden nog wat plantjes en uiteindelijk een mangoboom. Trots op hun werk poseren ze voor de foto.

het planten van de mangoboom

Tatatarataaa!!!

Dit was echt een anders dan andere middag voor ons. Maar erg leuk om te doen en leuk om de meiden een beetje besef te geven van hun omgeving.

even op de foto met de mangoboom (waar die twee Indiers ineens vandaan kwamen, weten we nog
steeds niet ... ze hebben in ieder geval NIET geholpen ...)
Na het hele tuiniergebeuren waren we redelijk 'gaar' en zijn we teruggereden naar Sudderstreet om daar eerst wat verkoelends te drinken. Dat lukte uiteraard prima, waarbij we ook geholpen werden ... het ging enorm regenen !!! En niet zomaar, echt met BAKKEN uit de lucht !!! Dus toch maar even gewacht nog en uiteindelijk tussen de buien door naar het metrostation gelopen ... Hopelijk blijft het de rest van de week een beetje droog, dat is toch wel handiger ;-)

Geen opmerkingen: