maandag 28 november 2016

Rishikesh

Ons guesthouse in Rishikesh zit op zo’n 15 minuten van de Ganges vandaan. Wat een verschil met Varanasi, was deze nog veelal gericht op de (Indiase) pelgrims, in Rishikesh zijn het momenteel vooral de westerlingen die op ‘bedevaart’ zijn. Yogalessen, meditatielessen, ashrams, je ontkomt er hier niet aan. Hier en daar een koe, veel, heel veel apen en de Ganges, want die overeenkomst is er dan weer wel, alles draait ook hier om de Ganges. De kleur van de rivier is hier compleet anders, heeft vast te maken met de ondergrond.



Toch is Rishikesh het startpunt van de Char Dham, een pelgrimstocht langs 4 belangrijke spirituele plaatsen voor de Hindoes. Het yatra (pelgrims) seizoen is van maart t/m november, dus nu nagenoeg afgelopen. Vandaar waarschijnlijk de overvloed aan westerse toeristen. In maart is het hier hoogseizoen, dan komen ook alle belangrijke yogi’s hierheen en wordt het (wereld) beroemde internationale yogafestival gehouden.


We slenteren lekker in de rondte, doen een bakje koffie hier, een frisdrankje daar, een soepie elders, we zitten langs de rivier, wat hier heerlijk kan, struikelen een rivieroever over, waarna we verdwalen en via een tempel weer terug naar de hoofdweg moeten, we vermaken ons prima. In het dorp zelf geen autorickshaws en geen fietsrickshaws. Wat het verkeer wat overzichtelijker maakt. Niet iedereen zal het met me eens zijn, maar het is hier heerlijk rustig.



De geldsituatie is ook hier slecht. Nog geen werkende geldautomaat gezien. In de kranten verschijnen advertenties van de overheid. Modi wil toe naar een ‘cashless’ systeem. In een land waar (volgens de krant) slechts 25% van de mensen een bankrekening heeft is dat wellicht ietwat overmoedig.

rechtsonder een foto van Modi, de bedenker van het geheel


Om aan de overkant van de rivier te komen, zijn er twee hangbruggen, alleen voor voetgangers (en motoren helaas). Daarnaast maken ook de koeien en de apen gebruik van deze bruggen, vooral de apen maken er een feestje van, ze zijn hier redelijk brutaal en ik vind het eerlijk gezegd doodeng, ik heb het niet zo op ze. Ik ben er inmiddels ook achter dat als je oogcontact met ze maakt, ze naar je toe komen, dus maar geen bokito-acties in Rishikesh, ik doe net of ze niet bestaan.



Dit is de Lakshman Jhula een 137 meter lange ijzeren hangbrug. Er wordt gezegd dat op de plaats waar de brug gebouwd is, ooit de hindoegod Lakshmana de Ganges heeft overgestoken via een brug van juten touwen. In 1924 is de oude touwbrug vergaan tijdens ‘great floods’ en in 1929 vervangen door dit ijzeren exemplaar. Aan het begin en halverwege de brug staan er fotografen, net als bij de efteling, ze maken een foto van je als je dat wilt en je kan de afdruk gelijk meenemen. Ik vrees dat ze het tegenwoordig niet makkelijk hebben, iedereen staat hier selfies te maken, maar toch zie je af en toe een Indiase familie of een gezin op de foto gaan voor de fotograaf. Leuk!
wasserette aan de Ganges



"all over India taxi service" :-)

Geen opmerkingen: