donderdag 17 december 2015

Ook Calcutta komt langzaam in de kerststemming...

Vandaag is het rommeltjes dag. Eerst slapen we uit, nu moet je je daar niet teveel bij voorstellen, want om half 8 lig je toch echt wel klaarwakker in je harde bed. Rond 5 uur begint iemand buiten de stoep te vegen, altijd om dezelfde tijd. Meestal word ik er wel wakker van, maar dat is prima, dan weet ik dat ik nog een uurtje of wat kan blijven liggen.

familie vleermuis die hier voor het raam hangen (we laten de gordijnen aan deze kant maar dicht, kunnen ze rustig slapen :-))
We ontbijten, werken de achterstallige administratie bij, maken een verslagje van gisteren, maken een doos met spullen die Maura kan verzenden (inmiddels hebben we teveel spullen gekocht) en liggen de spullen klaar voor de (kerst)les van morgen. We doen wat telefoontjes, regelen de taxi voor morgen, we bellen Ashit zodat hij morgen de juiste spullen bij zich heeft… we lijken wel drukke baasjes. Tussendoor lopen we naar de Coffee Day voor een bakje sterke koffie en kopen we nog wat nieuwe onderbroeken voor Erik. Geen idee hoe het gekomen is (waarschijnlijk omdat de merkonderbroeken hier ooit veel goedkoper waren), maar in Calcutta kopen we altijd de nieuwe onderbroeken voor Erik, ha ha.

Tegen vieren gaan we de deur uit. We lopen zuidwaarts naar de Iskcon tempel, die is hier maar 5 minuten vandaan en we zijn er nog niet geweest. Het is de tempel van Hare Krishna. Eerst lopen we op een prachtige grote vijver die zowaar superschoon is, heel on-calcutta. Aan de overkant is de tempel, je schoenen kan je afgeven in een klein hokje waar ze (gratis) bewaakt worden. Even blootsvoets over de stoep en dan stap je het superschone gebouw binnen. De eigenlijke tempel is op de bovenverdieping, naast de souvenirwinkel J.
We herkennen de beeltenis van Krisha, maar ook van Jagannath en zijn twee broers. Jaren geleden waren we in Puri, waar alles draait om deze jongens.

Jagannath en zijn broers


De monniken/priesters dragen hier oranje gewaden en zijn op een paar haar na kaalgeschoren. Die paar haren hangen achterop tussen de oren in een klein staartje. Het valt ons op dat de mensen hier prosterneren, maar dan niet richting de godenbeelden, maar haaks op de goden. Nog eens uitzoeken waarom dat is.


Daarna doorgelopen naar ons favoriete caféetje om de inwendige mens wat te versterken. We worden aangesproken door een jonge dame, het blijkt de eigenaresse van het 4/1 café. Ze wil weten wat we ervan vinden en haar ogen gaan glinsteren als we vertellen dat we hier al een aantal keren geweest zijn. Vooral de ananas/banaan/gember-smoothie is mijn favoriet. Het café blijkt nog maar 2 maanden open, het doet aardig ‘westers’ aan, voor hier is het echt iets nieuws. Het eten is er goed, een mengeling van allerlei stijlen, maar ze presenteren het net even anders dan anders, dat is leuk.

We lopen door richting Parkstreet, we zijn feitelijk op weg naar Mocambo voor een etentje met Rosalie en Fiona, maar we hebben tijd zat. We stoppen bij Allen park, het centrum van het kerst-festival op Parkstreet. Alles is hier versierd met lichtjes en er is een groot podium. Om 6 uur ’s avonds starten de christmas-carols. Koren en bandjes van kerken in Calcutta mogen hier een uur optreden. Het is leuk, het brengt je werkelijk in de kerststemming, al is het hier eigenlijk te warm voor. Het geluid staat zo snoeiend hard, dat je ongegeneerd mee kan zingen, zonder dat iemand dat ook maar kan horen (je hoort jezelf nauwelijks zingen), heerlijk.


Niet alleen het park, maar heel Parkstreet is prachtig verlicht en op de stoep staan er marktkraampjes met veelal eten (vooral veel kerst-cakes). Langzaamaan komen we dichterbij de kerstdagen, al kunnen we dat ons hier eigenlijk helemaal nog niet voorstellen.
Parkstreet


 

Parkstreet

Geen opmerkingen: