maandag 14 juli 2014

Like a rocket (12 juli)

De Dalai Lama heeft haast vandaag. Uitgerekend op de dag van de belangrijkste 11 initiaties heeft hij haast. Het is vandaag de 10e dag van de Kalachakra en de belangrijkste. De initiaties starten rond het middaguur. Het is warm, erg warm, zo warm is het de afgelopen dagen nog niet geweest. En de vermoeidheid slaat toe, waarschijnlijk ook bij de Dalai Lama.

Hij begint met een grapje, hij zegt tegen zijn monniken ‘als jullie de meditaties doen, zal ik als een raket door de initiates gaan’. Maar het was geen grapje, hij meende het.

De tijd staat gepland tot 4 uur vanmiddag, maar iets na 3 uur is hij klaar. Hij lacht erbij en hij lijkt trots dat hij het zo snel heeft afgerond.

Maar ja… het is wel een beetje een deceptie. Omdat de Dalai Lama zo snel sprak, kon de vertaler het  nauwelijks bijhouden en wij al helemaal niet. Het is al geen stof die je dagelijks hoort en nu raakte ik echt het spoor bijster. Maar ook Annette, die toch aardig in de materie thuis is, had er weinig van begrepen. Dus vandaag 11 initiaties ontvangen, maar hoe, wat waar en waarom weten we nauwelijks. Jammer.

Morgen de laatste dag, er staat een “White Tara Long Life Empowerment & Long Life Offering Ceremony to His Holiness Dalai Lama” op het programma. Het start om 7 uur, de ‘buitenlanders’ worden al om 6 uur op hun plaats verwacht. Het wordt dus een kort nachtje.

ontbijt met Heike, Dolka en Laura

er zijn zo'n 150.000 bezoekers tijdens de Kalachakra

middag boterthee met tsampa


Geen opmerkingen: