maandag 14 juli 2014

Verkoeling bij de Indus (8 juli)

Het gaat een beetje saai worden (voor jullie dan), ook vandaag zijn we weer op het Kalachakra terrein. We waren wat aan de late kant, een half uurtje later opgestaan, maar we merken dat het gelijk veel drukker is bij de toegangscontroles. De Dalai Lama is al aanwezig als we gaan zitten.

zicht op het podium als we naar onze plaats toelopen

Vandaag gaat hij verder met zijn teachings. De Dalai Lama praat en praat en praat van 8 tot half 12, aan één stuk door, hij was echt op dreef. Soms ging hij zo snel dat hij lastig te volgen was. Het is warm, erg warm en het is moeilijk om zo’n lange tijd geconcentreerd te blijven luisteren.


Het gaat over educatie, over de verleidingen des levens, alcohol en sex. De 4-edele waarheden en het 8-voudige pad. Over alcohol vertelt hij dat het het beste is als we dat met z’n allen gewoon afzweren. Maar hij beseft ook dat het in de Westerse wereld een soort van gewoonte is geworden om bijvoorbeeld bij een diner een glas wijn te drinken. Op zich vind hij dat prima, zolang we maar niet dronken worden. Maar, het beste is om helemaal niet te drinken. Hij vertelt dat er genoeg monniken zijn die chang drinken, hij keurt dat ten zeerste af. Toen hij eens in het Spiti klooster was, was daar een monnik die uit een andere regio kwam. Als grapje vroeg de Dalai Lama of de chang van daar beter was dan hier en de monnik vertelde zonder aarzeling dat de chang in Spiti beter was J.We hebben vandaag overigens niet het beste ‘beeld’. We waren aan de late kant, het is erg druk en inmiddels zijn er ook veel mensen die een klein stoeltje hebben meegenomen. Eigenlijk kan dit niet, want iedereen zit immers op de grond. Daarnaast is het weer erg warm, de parapluutjes zijn overal uitgeklapt. Dus vandaag helaas geen zicht op het podium en/of scherm.

ons uitzicht van vandaag
Na de teaching gaan zo’n 80% van de mensen weg om niet meer terug te komen voor de prayers. Ook wij blijven deze keer niet, al gaan we niet ver. Wij gaan vanmiddag op zoek naar de rivier. Dit is net naast het Kalachakra terrein (eigenlijk hoort het erbij), ik was er van de week al even geweest, maar Laura vertelde dat er een deel is met allemaal bomen, waar je heerlijk even kan bijkomen van de hitte en waar de prayers ook gewoon te horen zijn. We hoeven niet lang te zoeken en strijken neer in de schaduw van de boom, naast de Indus. Wat is het hier heerlijk!! We zijn niet alleen, veel families kennen dit plekje uiteraard ook en volgen hier de teachings. Er hangt een gemoedelijke sfeer, al worden we natuurlijk wel even uitgebreid bekeken.

de IndusAls we terug naar huis lopen, drinken we nog wat in het klooster. Het klooster staat tegenover de ingang tot het Kalachakra terrein. Ze hebben ‘softdrinks & wifi’, ook de kloosters hier gaan met de tijd mee ;-).
De vier ‘cordinal kings’ die aan de buitenkant van elke gebedshal in het klooster te vinden zijn. Vaisravana, de koning van het noorden, Virupaksha, de koning van het zuiden, Virudhaka, de koning van het westen en bewaker van de Dharma en Dritarashtra, de koning van het oosten de beschermer van de Dharma (voor de liefhebbers :-))


Geen opmerkingen: