woensdag 2 juli 2014

Op de hielen gezeten door de Dalai Lama


Boterthee? Ja lekker! We zitten beide in kleermakerszit op de grond, naast ons Tenzin en Ridzin, onze gids en chauffeur. Heul, heul, heul in de verte zit de Dalai Lama, op een troon, maar hij is zo ver weg dat hij niet groter is dan een kleine pop. Om ons heen Ladakhi, allemaal op hun paasbest, prachtig. De Dalai Lama kunnen we niet verstaan, hij spreekt Tibetaans, maar genieten doen we des te meer.

Vanmorgen zijn we om kwart voor vijf opgestaan. Naar het klooster van Likir is het een uur rijden en we weten niet precies hoe laat de teaching begint. Tenzin denkt om 9 uur. Om niet al te laat aan te komen, besluiten we om 6 uur te vertrekken (door wat strubbelingen L wordt het uiteindelijk half 7).

Als we deze ochtend wakker worden is het even zoeken naar alles. In dit deel van Ladakh is er stroom van 8 tot 11 uur ’s avonds. Het hotel heeft wel een aggregaat voor de overige uren, maar dit is stuk. Ze hebben het gisteren met 8 man sterk van de trap gedragen, dat was nog een heel karweitje. Blijkbaar is er iets ernstigs mee aan de hand, anders hadden ze het vast wel ter plekke gerepareerd. Dus met zaklantaarntjes mijn lenzen ingedaan en eerlijk gezegd werd het daarna al vrij snel licht. Maar ja, geen stroom is ook niet föhnen, degene die mij een beetje kennen weten dat dit toch een klein drama is. Zeker als je naar de Dalai Lama moet! Ik zie er niet uit!

Op weg naar Likir zien we niet anders dan mensen op weg naar de Dalai Lama. Vrachtwagens vol met mensen, bakkies achter auto’s vol met monniken, volgepropte bussen, mensen op het dak van de bus, suzuki altootjes volgepropt met minmaal 6 monniken, je kan het zo gek niet bedenken of we hebben het zien rijden. Ook veel mensen aan de kant van de weg, wachtend en hopend op een lift.


Bij Likir aangekomen weten we niet wat we zien. Een STROOM mensen, niet normaal. Allemaal Ladakhi, af en toe een verdwaalde toerist. De meeste mensen op hun paasbest, sommige zelfs van top tot teen in traditionele kleding, het is gewoon genieten.




We parkeren de auto en gaan lopen. We zien nog geen klooster, dat is pas om de hoek van de berg zichtbaar. Na een half uurtje lopen zijn we op het veld waar de Dalai Lama al begonnen is aan zijn teaching. Hij zit erg ver weg, maar we herkennen zijn stem en zijn typerende lach. Op de achtergrond het klooster van Likir, achter ons de besneeuwde bergen van de Himalaya, de locatie is fenomenaal.

met op de achtergrond het Likir klooster

De Dalai Lama zit precies achter de paal (sorry Dalai Lama)

achter ons

Al snel komen ze langs met boterthee. Je komt hier niets te kort, rijst, brood, thee, vruchtensap, alles wordt uitgedeeld. Het komt van sponsors en van dorpen uit de buurt, die dit graag schenken om dit bezoek van de Dalai Lama mogelijk te maken. Het brood wordt ter plekke gebakken, het is nog warm. De thee wordt door zowel de locale mensen als door monniken uitgedeeld. De monniken rennen om het hardst als ze nieuwe thee halen. De lol daarbij is groot (en de stofwolken ook).




Er is vooraan een vak voor toeristen, maar wij zijn tussen de Ladakhi gaan zitten, dat is veel leuker. De mensen zijn vriendelijk, vragen of we nog thee willen als er weer iemand langs komt. Voor ons zit een aantal oudere mannen. Ze draaien hun gebedsmolen met de ene hand en door hun andere hand glijdt het gebedssnoer. Tegelijkertijd prevelen ze een mantra en kletsen ze met hun buurman. Dat gaat allemaal samen.



We zitten naast een soort gangpad wat het veld in blokken verdeeld. De kinderen maken er dankbaar gebruik van en rennen continue op en neer. Oudere meiden lopen op hun mooist te flaneren. Met hun traditionele kleding zien ze er ook echt prachtig uit, haast als jonge vrouwen.


hum oma (denk ik) stuurde ze naar mij toe om te poseren :-)

Gelukkig schijnt de zon niet volop als we aankomen, het is lekker bewolkt. Het is een open veld, er is nergens schaduw, dus die bewolking is meer dan welkom. Pas rond half 10 komt de zon door. Maar dan ook gelijk goed, het wordt snikheet. De meeste mensen zijn hier op voorbereid en overal komen er parapluutjes tevoorschijn. Sommige hebben zelfs een complete parasol meegenomen!



Tegen 10 uur is de teaching afgelopen, er volgt nog een ceremonie waarbij mantra’s en gebeden gereciteerd worden (dat komt wel binnen hoor met al die luidsprekers!), dan gaat iedereen staan en verlaat de Dalai Lama het terrein.


Duizenden (misschien wel tienduizenden) mensen gaan dezelfde weg terug als ze gekomen zijn. Het lijkt wel een hele lange avondvierdaagse. Voor ons loopt een klein, oud vrouwtje. Ineens valt ze om en ligt ze in het zand. Tenzin helpt haar overeind. Ze vertelt dat ze wat duizelig is omdat het zo warm is. Ik bied haar mijn water aan, maar dat wil ze niet en ze vervolgt schuifelend haar weg. Ze is niet alleen, er zijn veel mensen die moeilijk kunnen lopen, door ouderdom of anderzijds. Maar allemaal leggen ze dezelfde lange, warme weg af naar en van de Dalai Lama. Bijzonder, de Ladakhi zijn ‘taaierds’. (Later op de dag horen we dat er heel veel mensen zijn flauw gevallen door de warmte.)




Het wegrijden gaat als vanzelf, we staan geen moment stil, terwijl het toch HEEL druk is. Als we bij Basgo zijn, zien we dat de Dalai Lama hier gestopt is, vanaf een eindje zien we hem zitten. Verder op de route staan er mensen met katha’s klaar, wachtend tot de Dalai Lama langs komt. Net als ons, gaat hij vandaag naar Leh. Ineens worden we ingehaald door een auto en Erik herkent deze als eerste auto van de ‘Dalai-Lama-stoet’. We kijken achterom en zien de zwarte auto van de Dalai Lama naderen. Hij zit ons op de hielen ;-)! Ridzin geeft was gas bij, we rijden door militair gebied en kunnen hier nu niet makkelijk stoppen. Hij blijft achter de bordeaux-kleurige auto rijden, totdat hij aan de kant kan stoppen. We springen met z’n allen uit de auto en zwaaien naar de Dalai Lama. Hij zwaait terug.

We vervolgen onze weg achter de stoet. Ik zie een hond in de schaduw van een steen liggen. Zou de Dalai Lama hem ook zien? Hij zou het een slimme hond vinden denk ik.



In Leh wordt het chaos. Er is een nieuwe stoepa gebouwd en deze moet nog ingewijd worden door uiteraard de Dalai Lama. Monniken staan vanaf het dak toe te kijken. Maar goed, een van de drukste kruispunten is dus afgesloten en alles eromheen staat aardig vast. Via binnenwegen (onverhard Leh L) vindt Ridzin toch zijn weg. Hij lijkt mr. Khan uit Calcutta wel. Vandaag (1 juli) zijn we 20 jaar getrouwd, wat een dag was het, wat een ervaring in Likir, een mooi kado!

Geen opmerkingen: